Vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, în Grecia

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, efectuează una dintre nu foarte frecventele sale vizite Europa în ultima perioadă, în Grecia. Premierul grec, Alexis Tsipras, este citat spunând că astfel se confirmă nivelul înalt al relaţilor bilaterale şi planurile de întărire a acestora pe viitor. Preşedintele Rusiei a ţinut să precizeze că Rusia şi Grecia trebuie să transforme bunele relaţii existente între popoarele celor două ţări în cooperare comercială şi economică în domeniile energetic, al tehnologiilor înalte şi al investiţiilor. Astăzi a fost ziua dedicată contactelor politice. Mâine, în programul vizitei preşedintelui rus este o vizită la Muntele Athos. Avem legatura telefonică acum cu Alexandr Beleavschi. Bună seara!
Reporter: Bună seara!
Realizator: Urmau să aibă loc nişte declaraţii în cursul serii. Ce ne poţi spune?
Reporter: În acest moment are loc conferinţa de presă comună a preşedintelui Vladimir Putin şi premierului grec Alexis Tsipras, care încheie, de fapt, partea oficială a acestei vizite şi în cursul acestei conferinţe liderul rus a făcut o declaraţie şoc, o declaraţie în care pentru prima dată a spus că Rusia, în cadrul măsurilor pe care le va lua, de contracarare a scutului american antirachetă din Europa, va avea România, teritoriul României drept ţintă. Putin a spus – literal, o traducere acum, a zis: „Şi dacă ieri părţi ale teritoriului României care nu ştiau încă ce înseamnă a fi ţintă… – aici el a făcut o pauză şi a continuat – … astăzi Rusia va trebui să efectueze anumite acţiuni prin care să îşi asigure securitatea”. Argumentele preşedintelui Putin sunt cele binecunoscute. Vladimir Putin a spus că baza antirachetă din România a fost iniţial anunţată ca fiind o măsura împotriva rachetelor nucleare iraniene. Acum, a spus Putin, pericolul nuclear iranian nu există, în timp ce scutul antirachetă continuă să se dezvolte. În prezent, la baza din România sunt interceptoare cu rază de 500 de kilometri, în faza doua ar urma să fie cu raza de 1.000 de kilometri, ceea ce va reprezenta un pericol la adresa Rusiei, dar cel mai important din punctul de vedere al Rusiei – a spus Putin – este că lansatoarele pe care le folosesc aceste interceptoare pot fi folosite şi pentru lansarea unor rachete de atac a căror rază de acţiune este de 2.400 de kilometri. Se înţelege, deci, că ating teritoriul Rusiei. Şi, a spus el, nimeni nu va şti când vor fi amplasate aceste rachete, iar operaţionalizarea lor se va face cu ajutorul doar al unei schimbări de soft – a spus Putin. „Nimeni nu va şti asta, nici măcar românii”.
Realizator: Alexandru, se vorbeşte numai de România sau şi de Polonia, unde este în construcţie o bază asemănătoare cu cea de la Deveselu?
Reporter: Nu, acelaşi lucru – a spus Putin – este valabil şi în cazul Poloniei. Baza din Polonia este abia doar la început.(………..)

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 27 mai