NATO nu va reveni la relaţiile pe care le-a avut anterior cu Rusia, susţin surse oficiale de la Varşovia

Ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt unanim de acord cu opinia potrivit căreia relaţiile dintre NATO şi Rusia nu vor mai fi la fel ca cele anterioare, desfăşurate conform pincipiului ‘business as usual’, a declarat şeful Biroului polonez de securitate, Pavel Soloh. Șeful Biroului polonez de securitate, Pavel Soloh, a participat la întrevederea de la Varşovia a înalţilor demnitari polonezi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Tema vizitei secretarului general al NATO în capitala poloneză este pregătirea summitului NATO din luna iulie, precum şi examinarea deciziilor care vor fi luate acolo. „Indiferent de zvonuri sau de informaţiile apărute în presă, opinia întregii Alianţe este una unitară – o revenire la principiul ‘business as usual’ în relaţiile cu Rusia nu va mai exista”, a declarat Soloh, citat de Agenţia poloneză PAP. În pofida poziţiei Federaţiei Ruse în această problemă, summitul de la Varşovia va deveni unul decisiv şi în cadrul lui se vor lua decizii cu privire la prezenţa militară NATO pe flancul estic, inclusiv în Polonia, a menţionat  oficialul polonez. „Char dacă nu vor exista baze clasice permanente, va exista o prezenţă internaţională permanentă, a cărei obiectiv va fi apărarea statelor membre şi nu desfăşurarea de exerciţii”, a mai spus Soloh.

Se mai examinează numărul exact al acestor militari prezenţi pe flancul estic, a adăugat acesta. Potrivit afirmaţiilor sale, Polonia va obţine o suplimentare pe viitor a prezenţei militare pe flancul estic pentru a se apăra de ameninţările clasice, cum sunt războiul sau agresiunea.

www.ria.ru – 31 mai