Preşedintele României consideră corectă decizia NATO de a-şi consolida securitatea

Klaus Iohannis, preşedintele României, consideră drept „nefondate” recentele declarații ale Rusiei cu privire la implementarea Sistemului de apărare anti-rachetă în Europa de Est și a spus că este corectă decizia NATO de a-şi consolida securitatea.

Primul obiectiv al Sistemului de apărare anti-rachetă al SUA în Europa de Est a început să funcţioneze în fosta bază aeriană militară de la Deveselu, din sudul României.
Puţin mai târziu, un obiectiv similar a fost iniţiat în Rusia

VladiPolonia, în satul Redzikowo.
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, pe 27 mai, că Rusia va trebui să răspundă la punerea în funcțiune a Sistemului de apărare anti-rachetă al SUA în România. El a afirmat că, în lansatoarele Scutului din România, se pot încărca complexuri rachetare ofensive, iar Rusia va trebui să dea un răspuns pentru propria securitate faţă de amplasarea instalațiilor de apărare anti-rachetă din România. Liderul rus a menționat că nimeni nu ţine seama de îngrijorarea Moscovei și nimeni nu vrea să discute pe această temă. „Declarațiile recente ale Federației Ruse cu privire la Sistemul de apărare anti-rachetă sunt, în esență, incorecte. Sistemul nu are nimic de-a face cu Rusia. Ei nu ne pot intimida”, a spus Iohannis, citat de Mediafax. „Amenințările neîntemeiate confirmă încă o dată că abordarea noastră privind consolidarea securităţii NATO, ca un răspuns legitim la poziția Rusiei în Marea Neagră, este corectă”, a subliniat el.
Iohannis susţine că situaţia din domeniul securităţii din regiunea Mării Negre nu a evoluat pozitiv, iar problemele actuale cuprind un spectru mai larg. „În Est, avem de-a face cu o Rusie tot mai activă şi mai agresivă faţă de vecinii ei, ea încalcă legislaţia internațională prin acțiunile sale militare în Marea Neagră, inclusiv prin ocuparea ilegală a Crimeii, a afectat grav echilibrul de securitate în Marea Neagră”, a spus Iohannis.
Klaus Iohannis a reamintit că România participă la reuniunea NATO de la Varşovia, menţionând că ţara lui va insista pentru creşterea atenţiei acordate pentru regiunea Mării Negre.
Anterior, Moscova a afirmat în repetate rânduri că acțiunile SUA și ale NATO de a implementa un sistem de apărare anti-rachetă în Europa reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, ceea ce poate submina stabilitatea strategică în regiune. Partea rusă a remarcat faptul că Sistemul de apărare anti-rachetă din Europa de Est este o parte a potențialului nuclear strategic al Statelor Unite ale Americii, care a fost împins la periferie, iar instalarea unor astfel de sisteme încalcă tratatul INF. De aceea, Moscova va fi nevoită să întreprindă acţiuni de retorsiune pentru asigurarea propriei securităţi.
Traducerea: Viorel Patrichi

RIA NOVOSTI (Rusia), 31 mai 2016