DIE TAGESZEITUNG: Alegeri locale în România – corupţie şi manipulare electorală

DIE TAGESZEITUNG (Germania), 6 iunie 2016 – Social-democraţii au câştigat alegerile, deşi mai mulţi dintre politicienii lor importanţi se află în faţa justiţiei pentru acuzaţii de corupţie.

În pofida unor acuzaţii masive de corupţie PSD a câştigat duminică alegerile locale, depăşind clar partidul de centru dreapta PNL. Acesta a obţinut rezultatul cel mai prost din capitala civic-liberală Bucureşti.

Rezultatele parţiale ale BEC obţinute după verificarea a 57,5% dintre centrele de vot au arătat că PSD a obţinut 43,56% la alegerile de primari şi 38,71% la comnsiliile regionale. PNL a obţinut în aceeaşi ordine 34,3, respectiv 32,6 procente.

La Bucureşti candidatul PSD Gabriela Firea a câştigat cu 42,7% alegerile pentru funcţia de primar general, depăşindu-l pe novicele politic Nicuşor Dan, preşedintele USB. Pe steagurile acestui partid erau scrise lozinci împotriva corupţiei, precum şi pentru protecţia mediului înconjurător şi a monumentelor.

Alegerile locale sunt considerate ca un test pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Preşedintele Klaus Iohannis speră ca acestea să fie câştigate de PNL. De la sfârşitul anului trecut în fruntea Cabinetului de tehnocraţi se află premierul independent Dacian Cioloş.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a fost condamnat în aprilie anul acesta la doi ani închisoare cu suspendare, fiind acuzat de tentativă de manipulare a voturilor la referendumul din 2012, organizat pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. În toamna anului trecut premierul social-democrat a demisionat la presiunea protestelor de stradă declanşate în urma unui incendiu dintr-un club bucureştean, considerat ca fiind rezultatul corupţiei autorităţilor din oraş. Ponta se mai află în faţa justiţiei şi din cauza unor acuzaţii de corupţie.

Acuzaţii de corupţie există şi în cazul unor politicieni PNL, însă persoanele implicate fie au renunţat la candidatură, fie au demisionat din PNL.

Traducerea: Imola Stănescu