Contextul vizitei premierului israelian, Benjamin Netanyahu, la Moscova

Dezvoltarea cooperării militare şi economice între Israel şi Rusia are şi dimensiuni strategice, specifice fiecărei ţări în parte. Despre contextul vizitei premierului israelian, Benjamin Netanyahu, la Moscova ne vorbeşte corespondentul nostru de la Ierusalim, Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au avut o reuniune, la Kremlin, faţă în fată, la o zi după ce Moscova a chemat la reluarea convorbirilor israeliano-palestiniene. Este important să se obţină o reglementare a procesului de pace – declara, ieri, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Acesta se va întâlni, mâine, cu ministrul de externe al Autorităţii Palestiniene, Riad al-Malki, şi el, în vizită la Moscova, în timp ce premierul israelian revine la Ierusalim. Rusia este membru al Cvartetului Internaţional şi, totodată, deţine unul din cele cinci locuri permanente în Consiliul de Securitate al Naţiunilot Unite. Este activ implicată în tentativele de relansare a negocierilor. În trecut, Moscova încerca să înlocuiască Statele Unite pentru a ajuta părţile să ajungă la un acord. Acum, a oferit sprijin pentru francezi, care au încercat să încalţe pantofii americanilor, lansând propria iniţiativă vineri, la Paris. Nimeni nu poate impune o soluţie israelienilor şi palestinienilor.

Ideea unei conferinţe internaţionale e prost văzută în Israel şi această poziţie nu poate fi ignorată. Adjunctul ministrului rus de externe, Mikhail Bogdanov, a apreciat că orice soluţie impusă din exterior, probabil, va eşua. Rusia a mers mai departe decât SUA, recunoscând un stat palestinian, şi în trecut a avut legături cu Hamas. Premierul Benjamin Netanyahu se află la Moscova pentru a discuta interesele regionale şi de securitate, coordonarea militară cu forţele ruseşti care operează în vecinătate, dar şi pentru a celebra 25 de ani de relaţii diplomatice între Israel şi Rusia. Există un pod uman, peste un milion de rusofoni originari din fosta URSS, care au venit în Israel. Sunt legături de simpatie şi empatie între Israel şi Rusia, cu un trecut comun, care are capitole tragice pentru ambele popoare, dar şi voinţa de a asigura un viitor mai bun – a spus Benjamin Netanyahu. Israelul este foarte important pentru Rusia – a declarat preşedintele Vladimir Putin, care a adăugat că Israelul este una din ţările-cheie din Orientul Mijlociu, dar şi datorită relaţiilor istorice dintre cele două ţări.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iunie