Euro-2016: Iordănescu: cobra, general şi religios, în fruntea echipei României

AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Poreclit „Cobra”, când era jucător, azi, „tata Puiu”, antrenorul român Anghel Iordanescu este un personaj pitoresc, iubitor al disciplinei, promovat la rangul de general după Cupa Mondială 1994, selecţionerul român Anghel Iordănescu nu se desparte niciodată de o mică icoană ortodoxă, pe care o ţine stâns în timpul meciurilor. Înainte de a fi antrenorul cu un aspect impunător, astăzi în vârstă de 66 de ani, a fost un atacant ‘a la Attila’, temut și de temut.

Născut la București, el s-a remarcat ca un marcator durt la Steaua, clubul armatei, unde a jucat mai întâi, timp de 14 sezoane (1968-1982), cu 155 de goluri în 317 de meciuri, 57 internaționale (cu 21 de goluri). Şi după ce a lăsat crampoanele, succesul a continuat. Mai întâi, ca asistent al antrenorului Emerich Jenei, când Steaua a câștigat în Liga Campionilor, în 1986, în detrimentul FC Barcelona. Adjunct şi jucător, trebuie adăugat, din moment ce a intrat, spre surpriza generală, ca jucător în teren în acea finală, la minutul 73! Devenit antrenor principal la Steaua, rezultatele i-au adus o promovare a selecţionatei în 1993. El conduce generația de aur – Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu – la cea mai bună performanță internațională a țării, în sferturile de finală la Cupa Mondială, în 1994, în SUA. O reuşită care îi aduce  colonelului Iordănescu gradul de general. Continuarea e liniară. Avea să ia frâiele selecţionatei greceşti, înainte de a prelua conducerea echipelor din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Între 2002 şi 2004, el regăseşte comanda la „Tricolorii”, dar nu a reușit să se califice pentru Euro 2004. Zece ani mai târziu, la douăzeci de ani după epopeea din 1994, el semnează un nou contract de antrenor.

/ AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
/ AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Cariera politică

Înainte de a reveni la banca de rezerve a țării, tatăl a patru copii – fiul cel mare, Eduard, este în prezent antrenor la Pandurii Târgu Jiu (prima divizie românească) – a intrat în politică, pentru a ocupa din 2008, timp de patru ani, un fotoliu de senator al puternicului Partid Social Democrat (PSD). Redevenit antrenor în 2014, sarcina lui a fost de a obține preţiosul bilet pentru Franța. Misiune îndeplinită: cu cinci victorii şi cinci remize, România a terminat a doua în grupa sa, în spatele Irlandei de Nord. Dar epoca de aur a fotbalului românesc este departe. „Înțelegeți că avem mai multe superstaruri în măsură să decidă rezultatul unui joc. Este vorba despre unitatea grupului, disciplina tactică și dorința de a face o performanță bună”, a spus el. Și vineri, la Stade de France, Franța, care este una dintre favoritele Euro 2016, este prezentă în meciul de deschidere. „Franța este în mod clar superioară, dar asta nu înseamnă că noi suntem o pradă ușoară”, a insistat el în coloanele ziarului românesc Libertatea, amintind că „scopul este de a ieși din etapa grupelor”. Daca va avea succes, generalul, asistat de locotenentulul său, Viorel Moldovan, antrenor asistent, și veterani precum Răzvan Raţ (35 de ani), va avea timp destul pentru a reflecta apoi la alte planuri de bătaie.

LE PARISIEN (Franţa), 9 iunie 2016