Maia Morgenstern, invitată la KulturfestNYC 2016

Institutul Cultural Român din New York susține participarea actriței române de renume internațional, Maia Morgenstern, la KulturfestNYC 2016. 

La ediția de anul trecut, Festivalul Kulturfest a aniversat un secol de teatru idiș în SUA. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român din New York a prezentat mai multe evenimente care au avut scopul de a evidenția importanța culturii idiș în România și faptul că prima companie de teatru idiș din lume s-a infiițat la Iași, în 1876. 

Anul acesta, actrița și managerul Teatrului Evreiesc de Stat din București, Maia Morgenstern, a fost invitată pentru a susține două reprezentații cu spectacolul Astă seara: Lola Blau, de Georg Kreisler, la Baruch Performing Arts Center (55 Lexington Ave, New York), în 23 septembrie, de la ora 19:30 și în 25 septembrie, de la ora 21:30. Lola Blau este alter-ego-ul autorului Georg Kreisler.  Și scriitorul, și personajul sunt evrei vienezi. Ambii părăsesc Austria la timp, pentru a scăpa de deportare. Ambii se reîntorc în Austria după război, după ce se lansează în cariera de entertaineri. Ambii privesc lucid la realitatea înconjurătoare, pe care o critică de la înălţimea unei satire devastatoare, care ar trebui să destabilizeze orice spectator, oricât de confortabil ar fi aşezat în scaun. Regia: Alexandru Dabija; scenografia: Puiu Antemir; Costume: Doina Levintza, Puiu Antemir. La pian: Tatiana Moroșanu.

În 26 septembrie (tot la Baruch Performing Arts Center, ora 14:00 și ora 19:00), Maia Morgenstern va juca în spectacolul-lectură Nunta din Fohrenwald, de H. Leyvick (autorul piesei Golem). Piesa captează dificultățile spirituale și emoționale ale întoarcerii la o viață normală a supraviețuitorilor unui lagăr nazist de lângă München, prezentând prima lor nuntă. O producție a National Yiddish Theater Folksbiene. Regia: Motl Didner; design marionete: Stefano Brancato; costume: Izzy Fields.

Spectacolele sunt titrate în limba engleză.