Ministrul justiţiei va propune Guvernului o perioadă mai scurtă cu care să se reducă pedeapsa pentru deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice

Ministerul Justiţiei va propune Guvernului criterii mai stricte şi o perioadă mai scurtă cu care să se reducă pedeapsa în cazul deţinuţilor care scriu lucrări ştiinţifice în penitenciar – maximum 20 de zile, indiferent de numărul de titluri, faţă de 30 de zile pentru fiecare carte, aşa cum era înainte de suspendarea acestei prevederi. Într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Justiţiei a mai anunţat că, în scurt timp, va fi adoptată de Executiv, Strategia Naţională Anticorupţie, iar Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va începe să funcţioneze. Raluca Prună a atras atenţia că frecventele atacuri la adresa unor magistraţi pot influenţa percepţia publicului, care poate avea dubii în legătură cu întregul sistem, iar posibilele efecte negative – inclusiv în afara ţării – se corectează foarte greu.

Raluca Prună: Dubiul acesta, ştiţi, trece şi graniţa. Suntem în UE. Capitalul circulă şi e firesc să vrem să avem investiţii străine şi eu întreb ce fel de investiţii străine vrem dacă noi înşine, noi românii spunem că avem un sistem judiciar care nu e independent, că avem un stat poliţienesc. Şi atunci, eu n-am să obosesc niciodată prin a spune evidenţa: România este stat membru, este ca atare un stat de drept, în care toate drepturile sunt garantate. Bun, mai sunt mici derapaje, dar nu suntem un stat poliţienesc, suntem un stat sigur, suntem într-un parteneriat cu Statele Unite, deci există toate garanţiile care există absolut în orice fel de democraţie occidentală.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iunie