Suporterii Oţelului Galaţi încearcă reformarea echipei şi înscrierea în ligile inferioare

FC Otelul Galati 2011 / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FC Otelul Galati 2011 / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Suporterii echipei Oţelul Galaţi au decis la 16 mai să realizeze imposibilul: reînfiinţarea echipei de la malul Dunării după ce aceasta a intrat în faliment la începutul lunii aprilie. Grupurile organizate ale peluzelor Nord şi Sud doresc formarea unei societăţi de tip socios, după modelul spaniol. Acestea propun crearea unei echipe după principii sănătoase şi începerea activităţii din eşalonul al patrulea competiţional.

Oţelul Galaţi a luat naştere în anul 1964 şi a reuşit să câştige titlul de campioană a României în anul 2011. La cinci ani după acea unică performanţă echipa se vede răpusă de datorii, iar după retrogradarea în liga a treia de la sfărşitul acestui sezon, a pierdut şi lupta cu procesul de insolvenţă. Problemele financiare au început în anul 2012 după ce clubul a fost preluat de omul de afaceri Dan Adamescu, prin compania sa TNG – Grupul Nova. Adamescu este în momentul de faţă cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu. Clubul roş-alb-albastru a fost unul dintre cele mai longevive pe prima scenă a fotbalului românesc, retrogradând în 2015 în liga a doua după douăzeci şi patru de ani.

Acum, se plănuieşte înfiinţarea unei noi societăţi care să fie continuatoarea echipei proaspăt desfiinţate. Pentru aceasta, suporterii doresc să se implice mai mult în viaţa prin noua formă de organizare. Societăţile de tip socios sunt întâlnite în Spania şi se bazează pe suporterii cotizanţi. Aceştia se organizează într-o Adunare Generală, este condusă de un preşedinte ales pe timp de cinci ani. Conform acestei organizări profitul nu poate fi reinvestit decât în interesul aceleiaşi societăţi. Astfel, Adunarea Generală este cea care decide modul în care sunt cheltuiţi toţi banii clubului. În comunicatul de presă al grupurilor de la cele două peluze se încearcă impulsionarea simpatizanţilor clubului: ,,Cerem ajutorul întregii comunităţi oţelare, pentru că avem nevoie de fiecare suporter, din Galaţi, din ţară sau din străinătate. Orice om în plus alăturat cauzei noastre e un câştig şi o dovadă în plus că e un proiect serios, cu care atât forurile fotbalistice cât şi comunitatea locală pot dialoga şi colabora. Resursele necesare sunt importante, Oţelul Galaţi având nevoie atât de bani, cât şi de timpul şi disponibilitatea fiecăruia dintre noi de a munci pentru atingerea obiectivului. Trebuie să fim cu toţii conştienţi că acest proiect nu e doar al celor care au fost prezenţi la această primă şedinţă, ci al tuturor cu sânge roşu-alb-albastru”.

 / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
/ AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

De asemenea, şi foşti mari jucători se implică pentru a mai salva ceva din clubul de fotbal. Florin Cernat şi Cristi Munteanu nu au uitat echipa la care s-au făcut cunoscuţi şi încearcă să se ocupe de Centrul de Copii şi Juniori. Cei doi au înfiinţat o societate numită FC Oţelul 1964 şi încearcă sa preia structurile şi jucătorii Centrului de Juniori Oţelulul. Printre fotbaliştii importanţi formaţi la Galaţi îi putem menţiona Viorel Tănase, Sorin Ghionea, Daniel Florea sau Cernat.

Prin toate aceste măsuri, gălăţenii încearcă să mai păstreze din onoarea echipei care la sfârşitul anilor ’90 era una dintre cele mai bune din ţară, supranumită la un moment dat ,,campioana provinciei”.

Autor: Liviu Stănculea, masterand FJSC, an I, Jurnalism Tematic