Cinci idei care te vor ajuta să nu risipeşti mâncarea

Între 30% şi 50% dintre alimente ajung la gunoi, conform datelor oferite de Comisia Europeană. Pentru a nu risipi mâncarea vă oferim cinci idei care pot fi utile. Să ne planificăm mesele în fiecare săptămână. Poate suna excesiv, dar dacă dedicăm câteva minute o dată pe săptămână elaborării menu-ului săptămânal pentru mesele de prânz şi cină, vom economisi timp, bani şi nu vom avea dureri de cap. Ideal ar fi să alcătuim un menu chiar înainte de a face lista de cumpărături, în aşa fel încât să includem pe ea doar ceea ce ne este necesar. Alcătuirea listei şi a cumpărăturilor ulterioare. Nu plecăm la cumpărături nici însoţiţi de copii, nici înfometaţi. Un alt aspect important este data expirării alimentelor şi să ţinem cont că în supermarketuri se obişnuieşte ca la raft să găsim în faţă alimentele care au data de expirare în zilele următoare. Dacă este un produs pe care-l vei utiliza de-a lungul unei luni sau mai târziu, alege unul din spatele raftului. Fă-ţi ordine în frigider şi congelator. Frigiderul reprezintă vitrina alimentaţiei noastre. Dacă este ordonat şi lăsăm toate alimentele la vedere, ne va fi mult mai uşor să ştim ce alimente urmează să expire. O bună idee este să aşezăm în faţă alimentele care se strică cel mai repede, precum legumele şi fructele. Cutiile şi congelatorul sunt marii noştri aliaţi. O mare parte dintre alimentele care ajung la gunoi sunt un surplus pe care îl uităm în frigider. Trebuie să ne formăm bunul obicei de a le păstra în cutii pe care să le punem la congelator şi să le folosim altădată. Să refolosim ceea ce este în plus. Există alimente care nu suportă bine procesul de congelare, dar pe care le poţi folosi în crochete, chifteluţe, hamburgheri vegetali sau dacă este vorba despre fructe, la poţi pune la un tort. Desigur, cea mai mare risipă de mâncare se produce în centrele comerciale şi supermarketuri, dar orice iniţiativă în acest sens va reprezenta un sprijin ce va favoriza utilizarea chibzuită a resurselor personale şi de ce nu, mondiale. Aşadar, să fim responsabili şi în utilizarea alimentelor!

www.elpais.es – 8 iunie