Miniştrii apărării din ţările NATO se reunesc la Bruxelles

Miniştrii apărării din ţările NATO se reunesc de marţi la Bruxelles pentru a trage linia în pregătirile conferinţei bianuale pe care alianţa o are luna viitoare la Varşovia. Principalele decizii aşteptate sunt legate de reacţiile defensive pe care NATO le va lua în flancul estic în faţa acţiunilor Rusiei.

Reporter: Cerasela Rădulescu – Miniştrii apărării ai NATO vor stabili ultimele detalii cu trei săptămâni înainte de summitul Alianţei de la Varşovia. Pe agendă vor fi ameninţările la adresa NATO din sud şi din est, dar şi înfiinţarea a patru batalioane ale NATO ce ar urma să fie desfăşurate în Estul Europei – o decizie care trebuie aprobată la summitul NATO din iulie. Unitatea în interiorul alianţei este crucială într-un moment în care Washingtonul şi Moscova se acuză reciproc de acţiuni de intimidare în apropierea graniţei dintre NATO şi Rusia, iar un nou semnal că Europa nu este dispusă să contribuie la propria ei apărare ar putea fi dăunător, mai ales în contextul în care politicienii americani insistă tot mai mult că statele europene trebuie să-şi sporească bugetele militare pentru a nu mai lăsa responsabilitatea apărării în spaţiul euroatlantic doar pe seama Statelor Unite.

De altfel, ţările NATO s-au angajat să-şi sporească bugetele militare până la un nivel de cel puţin 2% din PIB. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va susţine mâine o conferinţă de presă înaintea reuniunii miniştrilor aprării, unde va prezenta agenda întâlnirii de două zile, a lansat, zilele trecute, din nou un apel către Statele Alianţei să-şi atingă obiectivele legate de bugetele de apărare. Stoltenberg a confirmat că la Varşovia membrii alianţei Nord-Atlantice în faţa unei Rusii tot mai agresive în est şi a instabilităţii din sud vor analiza diferite opinii avansate de către strategii militari de a plasa mai multe batalioane în ţările din est.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iunie