Preşedintele Italiei începe o vizită în România

Relaţiile bilaterale dintre România şi Italia şi problemele comune cu care cele două ţări se confruntă privind controlul la frontiere, din poziţia lor de state de graniţă ale Uniunii Europene, sunt subiecte aflate pe agenda discuţiilor pe care preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, le va avea astăzi şi mâine, la Bucureşti, cu şeful statului român, Klaus Iohannis. Italia este una dintre ţările Uniunii care susţine deplin România în demersurile ei de intrare în spaţiul Schengen de liberă circulaţie – este mesajul cu care vine la Bucureşti preşedintele Mattarella. Firmele italiene au intrat în România să investească pe termen mediu şi lung, dar faptul că ţara noastră nu face parte din spaţiul Schengen complică lucrurile pentru oamenii de afaceri – explica săptămâna trecută, la Radio România Actualităţi, ambasadorul acestei ţări, Diego Brasioli.
Diego Brasioli: Italia este printre acele ţări care susţine şi intrarea României cu drepturi depline în spaţiul Schengen. Ştim că este o problemă pe care românii şi-o doresc foarte mult, dar e o problemă şi pentru investitorii noştri. Poziţia Italiei faţă de această problemă este foarte clară. Criteriile tehnice pentru România de a intra în spaţiul Schengen au fost deja îndeplinite din 2011, deci considerăm că România, deja, de şase ani trebuia să fie în Spaţiul Schengen.
Realizator: România este al doilea partener economic al Italiei, cu schimburi comerciale în valoare de 13 miliarde de euro – transmite de la Roma corespondenta noastră Elena Postelnicu. Despre cât de intense sunt relaţiile dintre cele două state vorbeşte şi numărul legăturilor aeriene dinspre România spre Italia: aproape 400 în fiecare lună. În Italia trăiesc peste 1.200.000 de români, în vreme ce numărul italienilor stabiliţi în ţara noastră ajunge la 20.000.