Preşedintele României s-a pronunţat pentru o prezenţă a NATO poziţionată proporţional pe întregul flanc estic al Alianţei

 România se pronunţă pentru o prezenţă proporţională a NATO în flancul estic, a declarat preşedintele acestei ţări, Klaus Iohannis, prezentând rezultatele convorbirilor cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, care se află într-o vizită oficială în România. Potrivit afirmaţiilor şefului statului român, Bucureştiul se pronunţă pentru „asigurarea unei prezenţe a NATO robuste, de descurajare, poziționate în mod proporțional pe întregul flanc estic al Alianței, ca răspuns la acțiunile Rusiei care au dus la deteriorarea echilibrului de securitate în zona Mării Negre”.

Referindu-se la situaţia din Ucraina, Klaus Iohannis a reiterat poziţia României „conform căreia sancțiunile Uniunii Europene faţă de Rusia trebuie menținute până la implementarea deplină a acordurilor de la Minsk”.
Preşedintele României a subliniat că, la sfârșitul anului 2015, schimburile comerciale dintre România şi Italia au atins o valoare record, de peste 13 miliarde de euro, iar Italia a devenit al doilea partener comercial al României.
Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării eforturilor comune în sprijinul comunităţii române din Italia şi a intensificării participării românilor la viaţa social-politică din peninsulă.
La rândul său, Sergio Mattarella s-a pronunţat în sprijinul aderării României la spaţiul Schengen, aderare care, în opinia sa, va contribui considerabil la consolidarea Uniunii Europene. Referindu-se la comunitatea românească din Italia, Mattarella a subliniat că aceasta este „mare, prețuită și se integrează din ce în ce mai bine în viaţa italiană”.
Amintim că în Italia trăiesc peste 1.200.000 de români, în timp ce numărul italienilor care trăiesc în România se ridică la 20.000, informează Radio România.

www.tass.ru – 14 iunie