România va sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova

România va sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova, a spus preşedintele Klaus Iohannis. El a avut ieri o întâlnire la Palatul Cotroceni cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Şeful legislativului de la Chişinău a dat asigurări că ţara sa este ferm angajată pe calea integrării europene. Adrian Candu a discutat ieri şi cu liderul PSD, Liviu Dragnea. După întâlnire, el a afirmat că Republica Moldova doreşte, prin reformele iniţiate, să recâştige încrederea instituţiilor internaţionale.
Adrian Candu: Sunt deja mai mult de cinci luni prin care demonstrăm că, prin acţiuni şi rezultate deja obţinute, există o determinare fară echivoc în a respecta angajamentele noastre faţă de partenerii de dezvoltare, şi aici mă refer şi la Fondul Monetar Internaţional şi la Uniunea Europeană, atât în sincronizarea unei bune agende între guvern şi parlament la implementarea Codului de asociere şi cel de liber schimb, precum şi reformele aşteptate atât de cetăţenii Republicii Moldova cât şi de partenerii noştri de dezvoltare.
Realizator: Liviu Dragnea a afirmat la rândul său că atitudinea guvernului Cioloş de a nu acorda împrumutul de 150 de milioane de euro Republicii Moldova este incorectă. El a precizat că împrumutul ar trebui deblocat, pentru că executivul acestei ţări a luat măsuri concrete pentru stabilizarea statului.
Liviu Dragneal: Nu am înţeles nici până astăzi, în mod oficial, de ce guvernul a blocat ceea ce noi am aprobat. De asemenea, este un program la Ministerul Dezvoltării pe care eu l-am gestionat şi care s-a finalizat în construirea unui număr mare de grădiniţe şi care, la fel, este blocat şi nu înţelegem de ce este blocat.
Realizator: Premierul Dacian Cioloş a afirmat recent că aşteaptă din partea Chişinăului un raport privind planul de reforme, în funcţie de care ar putea decide eliberarea primei tranşe din împrumutul promis de cabinetul Ponta.