Discuţii oficiale la Sofia între preşedintele Iohannis şi omologul său bulgar, Plevneliev

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla astăzi şi mâine în vizită oficială în Bulgaria. Discuţiile cu omologul său de la Sofia, Rosen Plevneliev, şi cu premierul Boiko Borisov vor viza identificarea celor mai bune căi de consolidare a relaţiilor bilaterale de parteneriat, cu accent pe aprofundarea cooperării în domenii precum cel al schimburilor economice şi investiţiilor, al securităţii energetice sau al transporturilor. Apropiatul summmit NATO constituie, de asemenea, un punct important pe agendă, după cum realtează de la Sofia, trimisul Radio România, Alina Stănuţă.

Reporter: La această oră, şeful statului român, Klaus Iohannis, şi omologul său bulgar, Rosen Plevneliev, poartă discuţii oficiale la sediul Administraţiei Prezidenţiale de la Sofia. Discuţiile vor fi urmate de declaraţii de presă comune. Convorbirile se vor concentra pe cooperarea dintre cele două ţări la nivel politic, economic sau european. Vizita este un bun prilej pentru examinarea în profunzime a stadiului actual şi a perspectivelor relaţiilor româno-bulgare în toate domeniile de interes comun, în plan bilateral, regional, european, internaţional şi de securitate. Discuţiile vor prilejui abordarea evoluţiilor la nivelul regiunii şi a celor la nivel european. Va fi subliniat interesul comun al celor două state pentru întărirea în mod echilibrat a prezenţei aliate pe tot flancul estic al NATO în contextul decizilor care vor fi luate la summitul de la Varşovia.

Un punct important al vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Bulgaria îl constituie participarea la forumul oamenilor de afaceri români şi bulgari. De altfel, în delegaţia care îl însoţeşte pe şeful statului, alături de ministrul de externe, Lazăr Comănescu şi mai mulţi consilieri prezidenţiali se află şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iunie