România cumpără Moldova pe nimic

Cele cinci sute de mii de paşapoarte româneşti care au intrat în posesia unor cetăţeni ai Republicii Moldova demonstrează faptul că procesul de unificare dintre cele două ţări învecinate este în curs de derulare – a opinat Bogdan Ţîrdea, deputat în Parlamentul moldovean. Şi asta nu fără sprijinul oficialităţilor de la Chişinău, care a legalizat organizaţiile unioniste şi apelurile acestora la lichidarea statalităţii moldoveneşti. Unioniştii au aşezat  în centul Chişinăului corturi în care se strâng semnături în favoarea aderării la România. Principala miză se pune pe tineret, precum şi pe pensionari şi pe mamele tinere, întrucât românii beneficiază de mai multe ajutoare sociale. Pentru o ţară săracă acest lucru este un argument.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acţiunile asociaţiei obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP), care desfăşoară o campanie de strângere de semnături pentru unirea cu România. Preşedintele fracţiunii PCRM în parlament, Inna Şupac, a adresat Ministerului Justiţiei rugămintea să verifice legalitatea înregistrării amintitei asociaţii şi respectarea legislaţiei în vigoare de către reprezentanţii acesteia, transmite portalul de ştiri golos.md.
Potrivit comunicatului de presă al PCRM, ODIP este o asociaţie obştească neguvernamentală, apolitică, necomercială. Conform Registrului de stat al organizaţiilor necomerciale, asociaţia are ca scop promovarea culturii şi a limbii române.
În realitate însă lucrurile nu stau aşa. „Membrii asociaţiei declară în mod public principalele obiective politice: promovarea valorilor naţionale româneşti şi unirea Republicii Moldova cu România. În acest moment ODIP desfăşoară o campanie de strângere de semnături în favoarea unificării şi informează cetăţenii referitor la „avantajul apropierii de fraţii de pe celălalt mal al Prutului” – se arată în  comunicatului de presă al PCRM.
Nu este mult timp de când corturile cu pancarta „Unirea” şi-au făcut apariţia la Chişinău, provocând nedumerirea cetăţenilor – apelul unioniştilor este anticonstituţional. După cum a declarat totuşi, pentru „Nezavisimaia Gazeta”, Bogdan Ţîrdea, deputat în Parlamentul moldovean, „totul este făcut cu contribuţia autorităţilor moldoveneşti”. Deputatul se referă la faptul că poliţia nu numai că nu împiedică acţiunea activiştilor partidelor pro-româneşti, dar o şi ia sub protecţie. „Curtea Constituţională a Republicii Moldova a legalizat acţiunile unioniste, prin urmare apelurile lansate de acestea la lichidarea statalităţii moldoveneşti sunt întrucâtva tot în limitele legii. Cu contribuţia Curţii Constituţionale şi limba de stat a ţării noastre a devenit, din moldovenească, română. Aşa că chiar puterea moldovenească a fost cea care i-a dat mişcării „undă verde” pentru unirea cu România. Propaganda este construită pe trei postulate: paşaportul românesc, pensiile şi alocaţiile pentru mamele tinere. Paşaportul de cetăţean al României le dă moldovenilor posibilitatea să munească legal în Uniunea Europeană (regimul fără vize acordat de Uniunea Europeană cetăţenilor noştri exclude acest lucru). În România pensiile sunt de două-trei ori mai mari decât în Republica Moldova, la fel ca şi alocaţiile pentru mamele tinere. Într-o ţară săracă ca a noastră, acestea reprezintă nişte argumente importante. Ultimele sondaje de opinie au arătat faptul că în favoarea unirii se pronunţă 17% dintre cetăţenii Republicii Moldova (înainte acest indicator era de 12%). Iar acest lucru este deja un trend” – trage concluzia parlamentarul moldovean care opinează că împotriva „unirii celor două Românii” (formularea aparţine fostului preşedinte al României Traian Băsescu) „se va pronunţa Uniunea Europeană, care în acest moment nu este interesată de extinderea uniunii până la Nistru”. În acelaşi timp, consideră Ţîrdea, acest lucru „este profitabil pentru Statele Unite, cărora le convine de minune pătrunderea NATO în adâncimea spaţiului eurasiatic”. Politicanul moldovean este de părere că „în mare, unirea este îndreptată împotriva Rusiei”.
Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), Dan Dungaciu, susţine că România nu există pentru Rusia care consideră că Bucureştiul este o anexă a proiectului antirusesc al Washingtonului. În acelaşi timp, remarcă Dungaciu, Moscova se contrazice pe ea însăşi, numindu-l nou ambasador la Bucureşti pe Valeri Kuzmin, fost ambasador al Federaţiei Ruse la Chişinău, „care cunoaşte bine legăturile moldo-române şi dosarul transnistrean” – transmite portalul pan.md. După cum a afirmat expertul român, „principala miză în regiune rămâne Moldova, care va şi rămâne principala temă în legăturile României cu Rusia”.
Trebuie remarcat faptul că procesele care se petrec în Moldova vecină sunt urmărite cu atenţie la Kiev. Directorul Centrului ucrainean pentru studierea problemelor societăţii civile, Vitali Kulik, a declarat, pentru „Nezavisimaia Gazeta”, că ” unirea Moldovei cu România este lipsită de perspectivă”. „Am mari îndoieli în legătură cu faptul că acest lucru va fi sprijinit în UE – acolo nu este nevoie de extinderea uneia dintre ţările membre prin absorbţia alteia. În această situaţie este puţin probabil ca autorităţile moldoveneşti să rişte să acţioneze în contradicţie cu poziţia Bruxellesului. Iar în ceea ce priveşte primirea cetăţeniei Republicii Moldova de către Traian Băsescu, nu este vorba decât încercarea acestuia de a reveni în politică. Însă este clar un singur lucru: jocurile în jurul unirii vor avea repercusiuni negative asupra convorbirilor dintre Chişinău şi Transnistria, ai cărei locuitori suferă şi aşa de românofobie. În concluzie, nu trebuie aşteptat ca în procesul de negocieri părţile să facă nici măcar nişte paşi mici una în întâmpinarea celeilalte, aşa cum se afirma înainte” – a arătat Kulik. Expertul ucrainean este de părere că, în contextul intensificării opiniilor pro-româneşti în Moldova, tensiunile pe linia Chişinău-Tiraspol vor spori.

NEZAVISIMAIA GAZETA  – Articol de Svetlana Gamova

Traducerea Silvia Nicolau