2016. június 16

Klaus Iohannis államfő folytatja hivatalos bulgáriai látogatását

Hivatalos bulgáriai látogatása során, szerdán, Klaus Iohannis államfő Rosen Plevneliev bolgár elnökkel folytatott megbeszéléseket, mig csütörtök délelőtt megtekintette a szófiai román tannyelvű oktatási intézményt, a „Mihai Eminescu” liceumot, ahol elbeszélgetett a tanárokkal és a diákokkal. A tanulók verseket szavaltak, mig a román államfő megelégedéssel nyugtázta, hogy jól felkészült diákokkal volt alkalma találkozni. Klaus Iohannis a délután folyamán ellátogat Plevna, Grivita és Prodim városokba, mely alkalommal hódolattal adózik az 1877-ben, Bulgária oszmán uralom alóli felszabaditásáért folyó hárorúban életüket vesztett román hősök emléke előtt. Bulgáriában tett látogatásának utolsó szakaszként, Klaus Iohannis állemelnök elbeszélget a Giurgiu-Ruse közötti gázösszeköttetés (interkonnektor) megépitésével megbizott szakemberekkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Dacian Cioloş befejezte kanadai munkalátogatását

Dacian Cioloş miniszterelnök befejezte kanadai munkalátogatását. A román kormányfő szerdán Ottawaban Justin Trudea kanadai miniszterelnökkel találkozott. A megbeszélések fő témája a román állampolgárok kanadai vizumkényszerének megszűntetése volt. Románia és Bulgária azon egyedüli uniós országok, melyekkel szemben Kanada továbbra is fenntartja a vizumkényszert. A találkozó után Dacian Cioloş elmondta, hogy a kanadai kormányfő nyitott a román állampolgárok kanadai vizumkényszerét feloldó politikai döntés előtt. Másrészt, a kanadai média arról irt, hogy Dacia Cioloş kormányfő Trudeau miniszterelnöktől azt kérte, hogy Kanada vegyen részt csapatokkal a NATO-brigádba, amely a jövőben valószinüleg Romániában állomásozik. A kanadai miniszterelnök hivatala nem kommentálta azonban Dacian Cioloş javaslatát, miközben az ottawai hivatalosságok kijelentették, hogy Kanada egyelőre a balti országokban és Lenyelországban állomásozó négy NATO-zászlóaljhoz óhajt hozzájárulni. Justin Trudeau a maga részéről elmondta, hogy örömmel fogadta a román miniszterelnököt és egyben méltatta a román-amerikai baráti viszonyt. „Több százezer román származású amerikai állampolgár járul nap mint nap az ország gazdasági fejlődéséhez”, fűzte hozzá. Justin Trudeau köszönetet mondott Romániának a Kanadának nyújtott sziriai konzuli támogatásért. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 06.16)

Sztrájkőrséget állnak a PUBLISIND képviselői

Pénteken sztrájkőrséget állnak a munkaügyi minisztérium székháza előtt a Közigazgatási és Szociálisvédelmi Szakszervezetek Országos Szövetségének (PUBLISIND) tagjai, ezáltal adva hangot elégedetlenségüknek a közszférában dolgozók bérezésére vonatkozó sürgösségi kormányrendelet előirásai miatt. Gabriel Chifu, a PUBLISIND közigazgatási érdekvédelmi szervezet elnökének tájékoztatása szerint a közigazgatási szakszervezetek azt szorgalmazzák, hogy a szociális védelem terén dolgozók is részesüljenek bérpótlékokba, mig a kisfizetésű dolgozóknak folyósitsák a vakációs jegyeket. Mint hozzáfűzte, a szakszervezeti tagok átnyújtották a munkaügyi miniszternek a követeléseiket tartalmazó jegyzéket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Növekszik a külföldi és hazai turisták száma Romániában

A tengerpart az idén is a legvonzóbb turisztikai célpont lesz, miközben folyamatosan növekszik a vidéki turizmus iránti érdeklődés.A Nagyváradtól néhány kilóméterre található Felix-fürdő, például, a romániai gyógyfürdő-turizmus gyöngyszemének számit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Konferencia az „Európai Unió kohéziós politikája” témakörrel

Az „Európai Unió kohéziós politikája és ennek eredményei” témakörrel szervezett szófiai konferencián részt vett Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos és Boiko Borisov bolgár miniszterelnök. A konferencia részvevőihez intézett megnyitó beszédében Corina Creţu közölte, hogy a 2007-2013 közötti költségvetési időszakban a kohéziós politikának köszönhetően 300 miliárd euró értékű beruházás valósulhatott meg. Mint hozzáfűzte, egy millió új munkahelyet hoztak létre, hét millió uniós állampolgár jutott új ivóviz-ellátó, illetve hulladék-feldolgozó rendszerekhez és 250 ezer kis- és közepes vállalatot modernizáltak. Boiko Borisov miniszterelnök az országa által elért eredményekről beszélt, s ezek között emlitette meg a szófiai metrót, amelyet 80%-os arányban európai finanszirozásból épitették meg, amelyet naponta félmillió bolgár vesz igénybe. (RADOR HIRÜGYMÖKSÉG – 06.16)

Andrei Demeny, RADOR