Abuzul în serviciu va fi sancţionat în continuare, conform deciziei unanime a judecătorilor Curţii Constituţionale

Realizator: Abuzul în serviciu va fi sancţionat în continuare, conform deciziei unanime a judecătorilor Curţii Constituţionale. Ei au recomandat doar modificarea termenilor acestei infracţiuni. Astfel, un funcţionar public se face vinovat de abuz în serviciu, dacă se precizează şi legea pe care a încălcat-o.
Reporter: Cătălina Creţu – Funcţionarul public care îndeplineşte în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi prin aceasta produce o pagubă, poate fi pedepsit cu închisoare de la doi la şapte ani, spune Codul penal în articolul care defineşte abuzul în serviciu. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că acest articol este neclar, prin urmare ei au recomandat ca sintagma „în mod defectuos” să fie înlocuită cu expresia „prin încălcarea legii”.
Petre Lăzăroiu, judecător: Textul spune că neîndeplinirea sau îndeplinirea unui act în mod defectuos este neconstituţional. Asta a fost critica. Judecătorul, când vine, pe masă el trebuie să vadă dacă s-a încălcat legea. Aceasta sintagmă dădea posibilitatea interpretării a oricărui act, orice îndeplinire care nu se potrivea cu tiparul pe care îl avea procurorul, era „în mod defectuos”.
Reporter: Această decizie urmează să se aplice pe viitor pentru dosarele care vor fi deschise, şi nu pentru cele aflate deja în curs de soluţionare – au mai precizat judecătorii. Şefa DNA, Laura Codruța Kövesi, a atras atenţia de mai multe ori că aproape jumătate din activitatea DNA se bazează pe reglementarea infracţiunii de abuz în serviciu. Ea spunea că instituţia pe care o conduce ar fi rămas fără obiect de activitate, în cazul unei dezincriminări. Deocamdată, DNA a anunţat că aşteaptă motivarea Curţii pentru a-şi exprima un punct de vedere asupra deciziei de ieri. Printre dosarele în care s-a ridicat această excepţie, se numără cele în care sunt vizaţi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu sau fostul preşedinte al Consiliului judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Judecătorii constituţionali au mai decis ieri că articolul din Legea 78, din 2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, este constituţional. Este vorba de articolul invocat în multe dintre rechizitoriile dosarelor trimise în judecată de DNA.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 iunie)