Comunicat de presă Agenţia ONU pentru Refugiaţi – Celebrităţi din toată lumea se alătură campaniei ce solicită guvernelor să sprijine refugiaţii

Mesaj video lansat astăzi, în avanpremiera Zilei Mondiale a Refugiatului. Materialul poate fi vizionat aici:

https://goo.gl/6dgXVa (cu subtitrare in limba romana)

UNHCR lansează astăzi o campanie globală care solicită lumii întregi să fie #AlăturiDeRefugiați. Într-un material video impresionant, peste 60 celebrități împreună cu refugiați și lucrători umanitari transmit mesajul ”suntem alături de refugiați, fiți alături de noi”. Petiția solicită guvernelor să acționeze în spijinul persoanelor strămutate forțat, aflate în toate colțurile lumii.

Campania urmărește să demostreze susținerea publică față de familiile forțate să se refugieze, în condițiile creșterii dramatice a strămutării din motive de conflict și persecuție dar și pe fundalul întensificării retoricii anti-refugiați și al creșterii restricțiilor impuse acestora.

Petiția va fi transmisă Adunării Generale a ONU, înainte de întâlnirea la nivel înalt cu tema: ”Gestionarea deplasărilor masive de refugiați și migranți”.

În mod concret, petiția solicită guvernelor să asigure:

  • Educație fiecărui copil refugiat
  • Un adăpost sigur fiecărei familii refugiate
  • Dreptul la muncă al fiecărui refugiat, sau șansa de a învăța abilități noi pentru a aduce o contribuție pozitivă comunității lor

Lebanon. Cate Blanchett's visitCate Blanchett, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNHCR, într-o înregistrare din timpul vizitei sale în tabăra de refugiați  Za’atari, vorbește despre susținerea pe care o acordă campaniei:

„Suntem în mijlocul unei crize a strămutării globale de proporții catastrofale care a dezradăcinat deja milioane de familii nevinovate și a dus la pierderea multor vieți nevinovate în încercarea de a se pune la adăpost. Soluția optimă este cea politică – avem nevoie de pace și stabilitate.  Dar, în timp ce așteptăm ca aceasta să se întâmple, putem și trebuie să ne folosim vocea pentru a ajuta. Trebuie să cerem ca toate țările să-și asume partea lor de responsabilitate pentru a asigura refugiaților protecție, adăpost și șansa la o viață rodnică. Dacă vom fi suficient de mulți, vom fi auziți.”

UNHCR_Khaled_Hosseini_Jordan-JMC_6832Printre alte celebrități Ambasadori al Bunăvoinței pentru UNHCR, în acest material video mai apar scriitorul  Khaled Hosseini și Alek Wek, fotomodel și fostă refugiată.

Au mai contribuit: Secretarul General al ONU Ban Ki-moon, liderii spirituali – Arhiepiscopul Desmond Tutu și Venerabilul V. Vajiramedhi, actorii Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Margot Robbie, Ben Stiller, Dame Helen Mirren precum și soliștii Juanes, Mika, Maher Zain and Babaa Maal.

”Refugiații sunt mame, tați, surori, frați, copii care au aceleași visuri și aspirații ca și noi –  exceptând faptului că o întorsătură a destinului le-a legat soarta de o criză globală a refugiaților, de proporții nemaiîntâlnite,” a spus Khaled Hosseini. ”Impreună, într-un act de solidaritate față de refugiați, trebuie sa cerem liderilor din întreaga lume să-și asume responsabilitatea pentru găsirea unor soluții echitabile și de durată pentru aceasta criză. Împreună trebuie să ne asigurăm că omenia și compasiunea vor triumfa asupra fricii și intoleranței.”

Numărul persoanelor forțate să-și abandoneze căminele din cauza conflictelor și a persecuției a ajuns acum la cea mai înaltă cotă de la finele celui de-al Doilea Război Mondial.  UN High Commissioner for Refugees Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați   a explicat de ce UNHCR lansează un apel atât de important în sprijnul refugiaților.

‘’Traversăm o perioadă în care se adâncesc conflictele și tulburările la nivel global ceea ce  determină mult mai mulți oameni ca până acum, să-și abandoneze căminele,”  a spus Grandi. “Această situație ne afectează și ne interesează pe toți și este nevoie de înțelegere, compasiune și voință politică pentru a găsi împreună soluții concrete pentru situația refugiaților.  Aceasta reprezintă o provocare definitorie a zilelor noastre.”

“In 2015, milioane de oameni au fost afectați de strămutarea forțată pentru prima dată, numărul lor adăugându-se la totalul existent al refugiaților și strămutaților intern.  Într-o proporție copleșitoare, țările în curs de dezvoltare dar și Europa au fost martorele  unor scene dramatice  pe măsură ce sute de mii de persoane traversau Marea Mediterană în căutarea unui loc de refugiu. Dintre aceștia, mii de oameni au murit.”

”În același timp, a existat un curent remarcabil de empatie și solidaritate, oameni obișnuiți și comunități întregi primind refugiați cu inima și ușa casei larg deschisă în timp ce  țări ce deja găzduiau un număr mare de refugiați au continuat să-i primească pe nou-veniți.”

Campania #AlăturiDeRefugiați și petiția urmăresc să amplifice vocea unei comunități primitoare  și să arate că lumea întreagă este alături de refugiați.”

Campania urmărește să mobilizeze un public numeros pentru a obține cea mai mare petiție de susținere a cauzei refugiaților. Petiția poate fi semnată aici:  http://www.unhcr.org/refugeeday/ro/petitie/

Nici unul dintre protagoniștii materialului video nu este disponibil pentru interviu.

Pentru mai multe informații despre campanie:

Geneva: Stephen Pattison. Tel: +41 (0)22 739 8275 pattison@unhcr.org

London: Leona Everitt. Tel: +44 (0)7966 134226 everittl@unhcr.org

Bucuresti: Gabriela Leu. Tel: 0722 212097 leu@unhcr.org

Despre Campania  #AlăturiDeRefugiați

UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați  lucrează pentru o lume în care fiecare persoană forțată să se refugieze să primească protecție și să-și poată clădi o viață mai bună.  De Ziua Mondială a refugiatului marcată în fiecare an la 20 iunie, UNHCR comemorează puterea, curajul si perseverenta a milioane de refugiați. În acest an, Ziua Mondială a Refugiatului este un moment important pentru oricine dorește să arate susținere față de familiile forțate să se refugieze. Prin semnarea Petiției  #AlăturiDeRefugiați, oameni din toate colțurile lumii pot cere guvernelor să lucreze împreună și să contribuie echitabil la susținerea refugiaților.

END

Gabriela LEU
Public Information/Communications Associate

UNHCR Romania

Office:+40 21 201 7898 | Mobile: +40 722 212 097

48a, Primaverii Blvd., Bucharest, Romania


www.unhcr.org | Facebook
UNHCR The UN Refugee Agency

Ziua Mondiala a Refugiatului  20 Iunie

Suntem #AlăturiDeRefugiați 

Fiți alături de noi

Semnați petiția astăzi: http://www.unhcr.org/refugeeday/ro

 

 

Join our #WithRefugees campaign
World Refugee Day 20 June