THE NEW YORK TIMES: Statuie de Brâncuşi expusă, într-o încercare a României de a strânge fonduri

O lucrare preţuită la nivel naţional a sculptorului român Constantin Brâncuşi a fost expusă miercuri la Banca Naţională a României, ca parte a unei tentative a statului de a strânge bani pentru a o cumpăra de la proprietarul ei, persoană privată.

„Cuminţenia Pământului” este o sculptură mică – 50,5 centimetri sau 19,9 inci înălţime – cioplită în calcar, într-un stil modernist primitiv şi înfăţişând un personaj feminin şezând cu braţele încrucişate şi picioarele strânse la piept.

Datând din 1907 ori 1908, este una dintre puţinele sculpturi ale lui Brâncuşi care se mai află în ţara lui natală.

Guvernul a promis să contribuie cu 5 milioane de euro din costul de achiziţie de 11 milioane euro (12,3 milioane de dolari), mult mai mic decât valoarea estimată a operei de 15-20 de milioane de euro, încercând să strângă restul din contribuţii private.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, a declarat miercuri că în campanie s-au strâns 212.000 euro din martie. Campania se încheie pe 30 septembrie.

„Avem un drum lung în faţă, însă nu toate motoarele au fost pornite”, a declarat el. Suciu a afirmat că, dacă nu se va reuşi strângerea întregii sume, contribuţiile vor fi restituite donatorilor.

Planurile de strângere de fonduri ale guvernului includ un teledon la postul naţional de televiziune şi posibilitatea ca oamenii să doneze prin telefon. Şase bănci au deschis conturi pentru donaţii.

Reflectând o reticenţă de a dona, Adrian Tanachiu, 63 de ani, negustor de antichităţi, a declarat că el nu va dona „pentru că nu am încredere în guvern […] prea mulţi bani s-au furat în această ţară.”

Actriţa română Maia Morgenstern, care susţine campania, a declarat că aceasta este mai mult decât o iniţiativă de ordin economic. Ea afirmă că Brâncuşi simboliza „umanitatea, valorile la care aspirăm.”

Născut într-o familie de ţărani români, Brâncuşi a emigrat în Franţa în 1903, undea avea să devină unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului trecut.

În 1951 a vrut să-şi doneze toate lucrările României, dar autorităţile comuniste i-au refuzat oferta. El a murit în 1957.

Sculptura este proprietatea Paulei Romaşcu Ionescu şi Alinei Şerbănescu, urmaşe ale lui Gheorghe Romaşcu, un prieten al lui Brâncuşi care cumpărase sculptura în 1911.

Guvernul României doreşte de asemenea să obţină mutarea rămăşiţelor lui Brâncuşi de la Paris în România.

Traducere: Andrei Suba/

THE NEW YORK TIMES (SUA), 15 iunie 2016