2016. június 17

Az Airbus Helicopters konszern befektet a vidombáki gyáregységbe

Costin Borc miniszterelnök-helyettes pénteken megbeszéléseket folytat Guillaume Faury-al, az Airbus Helicopters francia vállalaltcsoport vezérigazgatójával azon beruházásokról, amelyeket e konszern tervez végrehajtani a vidombáki gyáregységében.Mint ismeretes, a Brassó melletti Vidombákon (Ghimbav) a tavaly novemberben tették le az új gyáregység alapkövét, amelyben 2017-től kezdik meg a H215-ös kétmotoros nehézhelikopter gyártását. Az egyhektáros területen felépülő gyáregységben 300 munkahelyet teremtenek, és évi 15-20 H215-ös helikopter összeszerelését tervezik. A vidombáki gyáregységben végzik majd a H215-ös modell tervezését, gyártását és az eladás utáni szolgáltatásokat is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

Massziv elbocsátások következnek a Vajdahunyad Energetikai Komplexumnál

Több száz alkalmazottat bocsátanak el a Vajdahunyad Energetikai Komplexumtól. A vállalat átszervezési tervéhez hiven 840 alkalmazottat kell munkanélküliségbe küldeni és 200 megüresedett munkahelyet felszámolni, annak dacára, hogy szakképzett munkaerő alkalmazására lenne szükség a bányákban vagy az energetikai szektorban. A szakszervezetek a leginkább azért aggódnak, hogy ez alkalommal a vállalat nem részesiti az elbocsátottakat kompenzáló fizetésekben, mivel áprilisben a kollektiv munkaszerződésről – amely e jogot is előirányozta – együntetűen lemondtak. A Vajdahunyad Energetikai Komplexum idei költségvetése nem irányoz elő kompenzáló összegeket, mig az elbocsátások felöl a vállalat fizetésképtelenné nyilvánitása után döntöttek(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

„Nélkülözhetetlen és példaértékű a határmenti román-francia biztonsági együttműködés”

„Nélkülözhetetlen és példaértékű a határmenti román-francia biztonsági együttműködés. A bukaresti hatóságok a schengeni térséghez való csatlakozás terén számottevő eredményt tudnak felmutatni”, nyilatkozta Harlem Désir, az európai ügyekért felelős francia államtitkár, azt követően, hogy megtekintette a határrendészeti operativ központot és elbeszélgetett Lazăr Comănescu külügyminiszterrel. A két magas rangú tisztségviselő jelenleg Kisinyóvban tartózkodik. Mint Harlem Désir megjegyezte, Romániának a schengeni térséghez való csatlakozásáról szóló viták egybeesnek egy „kényes pillanattal”. „A Schengeni térséget megkérdőjelezték a migráció és a terrorizmus miatt. Meg kell erősitenünk e térséget és meg kell teremtenünk a feltételeket arra, hogy Románia is csatlakozhasson Schengenhez”, fűzte hozzá a francia államtitkár. Amint a két diplomata pontositotta, azért tartózkodnak mindketten Kisinyóvban, mert Franciaország és Románia jelenleg a Moldova Köztársaságot támogató Európai Akciócsoport társelnöki funkcióját tölti be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

Huszonkétezer belügyi alkalamazott örködik a közrend fölött az Ortodox Pünkösd ünnepen

Huszonkétezer belügyi alkalamazott örködik a közrend fölött az Ortodox Pünkösd alkalmából, hogy a hétvégi minivakáción a románok biztonságban ünnepelhessenek. A rendfenntartó erők jelen lesznek az országos viszonylatban sorra kerülő 500 koncerten és sporteseményen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

Románia 300 millió euró kölcsönt vesz fel az Európai Befektetési Banktól

Románia 300 millió euró kölcsönt vesz fel az Európai Befektetési Banktól a Nagy Infrastruktúra Operativ Porgram keretében 2014 és 2020 között megvalósitandó környezetvédelmi tervek támogatására, közölte Anca Dragu pénzügyminiszter. E kölcsön csak részben fedezi az állam hozzájárulását a vizgazdálkodás és a hulladékkezelés terén, valamint az ökoszisztéma védelmezésében és helyreállitásában. A finanszirozási szerződést Anca Dragu pénzügyminiszter és Cristian Popa, az Európai Befektetési Bank alelnöke irta alá, csütörtökön, Luxembrugban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

Rozalia Ganciu