FINANCIAL TIMES: Numărătoare inversă la Casa Albă: Reîntoarcerea lui Guccifer

FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 16 iunie 2016 – Comitetul Naţional Democrat (DNC) a anunţat marţi că întreaga sa cercetare cu privire la trecutul lui Donald Trump a fost furată de presupuşi hacker-i ai guvernului rus.

Gawker [popular blog american cu conţinut tipic de tabloid – n.trad.] a publicat astăzi un document de 200 de pagini care pare să fie manualul DNC pentru combaterea lui Trump.

Gawker afirmă că a primit documentul de la un individ care îşi spune Guccifer 2.0 – o referire la hacker-ul român Marcel Lazăr Lehel, cunoscut drept „Guccifer”, care a vizat numeroase celebrităţi şi oficiali guvernamentali din SUA, inclusiv George W. Bush.

Documentul de 200 de pagini poate fi citit integral la http://www.motherjones.com/politics/2016/06/hackers-just-released-what-appears-be-dncs-trump-opposition-research-file. DNC şi presupusul autor al raportului, un strateg democrat numit Warren Flood, verifică în prezent dacă documentul este sau nu autentic, relatează Gawker.

În cea mai mare parte, documentul pare să fie o colecţie de citate din presă referitoare la controverse mai vechi şi mai noi privitoare la Trump, mai degrabă decât să conţină noi pistoale fumegânde. După cum remarcă Gawker, una dintre singurele frânturi de informaţie care s-ar putea dovedi interesante ori capabile de a influenţa cursa electorală provine dintr-un interviu din 1989 din Chicago Tribune, în care Trump declară că nu crede în rai (o poziţie dificilă de pe care să încerci ademenirea dreptei religioase).

În urma scurgerii de informaţii, Trump a dat un comunicat în care afirmă că DNC însuşi ar fi furnizat documentul presei „ca modalitate de a distrage de la numeroasele probleme cu care se confruntă candidatul lor profund viciat şi lider de partid eşuat.” Astăzi prezumtivul nominalizat republican s-a aflat la Atlanta, unde i-a luat în colimator pe „venala Hillary” şi pe Barack Obama, pe care i-a descris ca „habar [neavând]” şi ca fiind prea limitaţi de corectitudinea politică.

Clinton, între timp, s-a folosit de discursul ei din Virginia pentru a-l critica pe Trump. „O interzicere a musulmanilor nu ar fi oprit acest atac. Nici un zid […] Nici măcar una dintre ideile nesăbuite ale lui Donald Trump nu ar fi salvat măcar o viaţă la Orlando”, a declarat ea în cadrul discursului susţinut în faţa unui grup de militari şi veterani.

Mâine vom vedea ce are de spus preşedintele republican al Camerei, Paul Ryan, despre Trump, la conferinţa sa săptămânală de presă (săptămâna aceasta Ryan declara că nu susţine restricţiile propuse de Trump pentru musulmani), precum şi cum se va desfăşura vizita lui Obama la Orlando, unde se va întâlni cu familiile victimelor atacului.

Articol de Courtney Weaver (corespondent politic din SUA)

Traducere: Andrei Suba