Acupunctura – ce este şi ce afecţiuni tratează

acupuncturaAcupunctura este o metodă terapeutică milenară, parte integrantă a medicinei chineze. Este vorba despre arta vindecării ce îmbină filosofia orientală cu tehnica (aplicarea de ace metalice în puncte precise ale corpului uman, numite puncte de acupunctură).

Dr. Iuliana Avădanei, medic de medicină generală, cu specializare în acupunctură şi homeopatie, explică cum funcţionează acupunctura şi precizează afecţiunile ce se pot trata prin această metodă terapeutică.

Dr. Iuliana Avădanei: Bazele terapeuticii constau în:

  1. noţiunea de energie, Qi, ce guvernează Universul şi creează ideea de unitate macrocosmos-microcosmos (omul);
  2. existenţa zonelor cutanate punctice la nivelul cărora se introduc acele de acupunctură pentru obţinerea rezultatelor terapeutice.

La baza se afla Regula celor Cinci Elemente: APĂ, LEMN, FOC , PĂMÂNT, METAL. Scheletul energetic al corpului omenesc îl formează meridianele principale completate de meridiane secundare (distincte, tendino-musculare, extraordinare, Lo-longitudinale, Lo-transversale, Lo -profunde).

Tratamentul este complex adresându-se corecţiei dezechilibrelor energiei în meridiane, îndepartarea simptomatologiei de organ şi restabilirea funcţiilor optime în organele afectate. Acupunctura se poate aplica în toate ramurile medicinii clinice, complementar sau alternativ, rezultatele terapeutice fiind mult mai rapide şi pe termen lung.

Reporter: Ce boli şi ce tipuri de dureri tratează acupunctura?

Dr. Iuliana Avădanei: Prin acupunctura sunt tratate afecţiuni acute şi cronice existente şi în medicina alopată, însă abordarea e diferită. Orice patologie sau simptomatologie (durere etc.) fiind un dezechilibru energetic de organ sau general, corecţia apare prin inserţia acelor în puncte de elecţie pe meridianele energetice.

Reporter: Acupunctura poate ajuta la eliminarea stresului sau la slăbit? Cum anume?

Dr. Iuliana Avădanei: Da, ajută la echilibrarea mentalului, emoţionalului, normalizarea funcţiilor metabolice şi digestive.

Reporter: Cum decurge o şedinţă de acupunctură şi cât durează?

meridiansChart-4Dr. Iuliana Avădanei: O şedinţă durează aproximativ 40-50 de minute. Întâi are loc o consultaţie, o anamneza holistică în care se stabileşte schema de tratament. Sunt folosite scheme antice de tratament, reguli clare de dirijare a energiei în meridiane, astfel încât nu există dubii şi nici erori. Pot fi răspunsuri diferite la tratament datorită reactivităţii individuale.

Reporter: Din ce material sunt realizate acele? Cât de mult intră ele în piele?

Dr. Iuliana Avădanei: Acele pot fi oţelite, argintate, aurite sau de cupru şi pot intra în piele superficial sau mai profund, în funcţie de zona anatomică unde este situat punctul.

Reporter: Cât de dureroasă este procedura?

Dr. Iuliana Avădanei: Procedura nu e dureroasă, dar depinde de sensibilitatea fiecăruia la înţeparea cu acul, precum şi de zonele folosite (faţa şi tălpile sunt cele mai sensibile).

Reporter: Care sunt reacţiile după tratament? Ce resimt pacienţii?

Dr. Iuliana Avădanei: Reacţiile întâmplătoare sunt, în general, cele de ordin neurovegetativ: senzaţie de leşin, ameţeli, greaţă, creşterea sau scăderea pulsului, foame, nervozitate, şi agitaţie uşoara. De aceea este, în plus, nevoie de consultaţie amănunţită pentru a detecta terenul pacientului.

Reporter: Reacţii alergice pot apărea?

Dr. Iuliana Avădanei: Reacţii alergice pot apare în intoleranţa la materialul folosit (ace).

Reporter: De câte şedinţe este nevoie pentru a simţi beneficiile tratamentului prin acupunctura? Câte şedinţe de acupunctura se pot face într-un an?

Dr. Iuliana Avădanei: Beneficiul se simte de la primele şedinte pentru afecţiuni acute sau cele instalate recent. În aceste cazuri sunt suficiente 10 şedinţe. La afecţiunile cronice prelungirea tratamentului depinde de răspuns individual şi de gravitatea dezechilibrului. Sunt persoane care vin o dată pe săptămână, altele care vin cum identifică un simptom nou, sunt persoane ce vin câte 10 şedinte de două ori pe an. Depinde de caz.

Reporter: Este bine ca tratamentul prin acupunctură să fie asociat cu alte tipuri de proceduri sau tratamente?

Dr. Iuliana Avădanei: Poate fi terapie unică sau asociată.

Reporter: Acupunctura poate preveni îmbolnăvirea?

Dr. Iuliana Avădanei: Trăsaturile remarcabile ale sistemului chinez de îngrijire a sănătăţii este caracterul preventiv. Medicii chinezi consideră că responsabilitatea lor principala este să-şi înveţe pacienţii să se ferească de boli. Semnificaţia prevenirii este afirmată limpede în Tratatul de Medicină Internă al Împaratului Galben:,, A trata o boala după ce s-a instalat deja sau a înnăbuşi o răscoală deja întinsă este ca şi cum ai săpa fântana când ţi-e sete ori a făuri arme după ce a început războiul. Nu e oare târziu şi cu risc?”

Interviu realizat de Emilia Radu

Informațiile prezentate în această rubrică au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate.