Grupul Stat Islamic îşi va intensifica atacurile teroriste în întreaga lume, avertizează directorul CIA

Jihadişii Statului Islamic şi-au conservat capacităţile teroriste şi ar putea apela tot mai mult la atentate, a avertizat directorul CIA, John Brennan într-o informare pentru Senatul american. El a mai arătat că deşi a pierdut teritorii în Siria şi Irak, gruparea şi-a extins prezenţa în Libia, unde are în prezent între 5000 şi 8000 de combatanţi. Doina Saiciuc detaliază.

Reporter: Într-o rară audiere cu uşile deschise în Comitetul senatorial pentru Intelligence, directorul CIA, John Brennan a avertizat că grupul Stat Islamic îşi va intensifica atacurile teroriste în întreaga lume, inclusiv prin trimiterea de militanţi în Occident. John Brennan a vorbit despre influenţa crescândă a grupului Stat Islamic. Campania aeriană a coaliţiei condusă de SUA nu a reuşit să distrugă capacitatea teroristă şi pe aceea de a recruta a ISIS. „Resursele necesare pentru terorism sunt foarte modeste. Grupul trebuie să sufere pierderi şi mai grele în termeni teritoriali ai forţei de luptă şi financiar în vederea reducerii semnificative a capacităţii sale teroriste. De fapt cu o presiune crescândă asupra ISIS credem că grupul îşi va intensifica această campanie teroristă globală pentru a-şi păstra poziţia dominantă în ce priveşte agenda teroristă globală. Masacrul terorist din Orlando, cel mai grav atac terorist din SUA de după cele de la 11 septembrie 2001, demonstrează că ISIS lucrează pentru a inspira atacuri comise de simpatizanţi care nu au directă legătură cu grupul Stat Islamic. Cel târziu începând cu 2014, ISIS a construit un sistem pentru a inspira şi a comite atacuri. Cele mai proeminente exemple sunt atacurile din Paris şi Bruxelees care au fost ordonate, după estimarea noastră, de liderii ISIS. Estimăm că ISIS antrenează şi încearcă să desfăşoare militanţi pentru a comite noi atacuri. ISIS are mulţi luptători occidentali care pot servi în mod potenţiali drept militanţi care să atace în Occident. grupul explorează, probabil, o varietate de mijloace pentru a infiltra personal în Occident, inclusiv în randurile fluxului de rufigiaţi pe rute traficante şi prin metode legitime de călătorie”.

Directorul CIA a spus în Conges că Grupul Stat Islamic îşi cultivă gradual diversele sale ramuri într-o reţea interconectată. Probabil cea mai avansată şi mai periculoasă ramură ISIS este cea din Libia. Domnul Brennan a avertizat că Libia poate deveni încă o bază de unde pot fi lansate atacuri în Europa şi în alte locuri. ISIS încearcă să-şi consolideze prezenţa şi în alte părţi ale Africii. Cea mai activă ramură din Egipt a Grupului terorist Stat Islamic din Irak şi Siria este cea din Sinai, care atacă ţine militare şi guvernamentale egiptene, alături de turişti străini, aşa cum s-a întamplat în octombrie trecut cu doborârea unui avion rusesc de pasageri. Alte ramuri au avut probleme în a se consolida, ca ramura din Yemen, divizată în facţiuni, ca ramura din Afganistan-Pakistan, care  a avut dificultăţi în a-şi menţine coeziunea, în parte din cauza competiţiei cu talibanii.

Coaliţia condusă de SUA, a arătat totuşi directorul CIA, a făcut progrese în combaterea Grupului Stat Islamic, care a trebuit să cedeze mari părţi din teritoriul pe care îl avea sub control în Irak şi Siria. Unii din lideri săi au fost uncişi în mombardamente. ISIS a avut de asemena dificultăţi în a-şi reface rândurile luptătorilor pentru că mai puţini străini vin din Siria, iar alţii au dezertat. A fost de asemenea afectată capacitatea de autofinanţare a grupului, deşi acesta continuă încă să genereze cel puţin zeci de milioane de dolari în fiecare lună: ” Eforturile coaliţiei au redus capacitatea grupului de a genera venituri şi le-au forţat să reducă costurile şi să realoce fondurile. Totuşi, ISIS se adaptează şi continuă să genereze cel puţin zeci de milioane de dolari venituri anual, şi aceasta în primul rând din taxele adunate în ariile pe care le controlează şi din vânzarea de petrol brut pe pieele negre din Siria şi Irak. Cert este însă că ISIS este în defensivă” – a spus John Brennen.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie