Olanda pledează puternic pentru rămânerea britanicilor în interiorul Uniunii Europene

Liderii europeni s-au declarat consternaţi de uciderea deputatei laburiste Jo Cox, care milita pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, la referendumul din 23 iunie. Ieşirea sau nu a acestei ţări din Uniunea Europeană este subiectul mai multor întâlniri la Bruxelles, înainte şi după consultarea publică din Marea Britanie. Astfel, va avea loc o reuniune la nivel înalt între preşedinţii Comisiei, Consiliului şi Parlamentului European, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk şi Martin Schulz, a doua zi după referendum. Este invitat şi premierul Olandei, Mark Rutte, a cărui ţară deţine, până la 1 iulie, preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. Olanda pledează puternic pentru rămânerea britanicilor în interiorul Uniunii, după cum ne-a transmis corespondentl RRA Claudia Marcu.

Reporter: În cazul unui rezultat negativ la referendumul din 23 iunie din Marea Britanie, Uniunea Europeană nu va mai încerca să continue negocierile pentru a-i convinge pe britanici să rămână, a spus astăzi premierul olandez, Mark Rutte.

Mark Rutte: După părerea mea, un NU pune punct negocierilor. Am negociat deja un acord în februarie. Într-o lume instabilă mi se pare de neînţeles să distrugi puterea unei Uniuni, cum este a noastră, Uniunea Europeană, chiar dacă există critici la adresa ei. Economic, dar şi din punct de vedere al securităţii înseamnă foarte mult.

Reporter: A menţionat astăzi premierul olandez Mark Rutte, după şedinţa de guvern.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie