2016. június 20

Klaus Iohannis: Németországgal kiváltságos és stratégiai fontosságú kapcsolatot ápolunk

Joachim Gauck, Németország elnöke hétfőn megkezdte három napos, hivatalos látogatását Romániában. Klaus Iohannis államfő négyszemközi megbeszélést folytatott a német vendéggel. A Cotroceni palotában sorra került találkozó után tartott közös sajtóértekezleten Klaus Iohannis kifejtette: „Németországgal kiváltságos és stratégiai fontosságú kapcsolatot ápolunk. Már sok éve, hogy Németország első számú kereskedelmi partnere Romániának és a harmadik külföldi befektetője”. Joachim Gauck német elnök a maga részéről kihangsúlyozta, hogy Romániának biztonságot szavataló törvényes keretet kell kialakitania a rendelkezésére álló gazdasági potenciál kihasználása érdekében. „Németország figyelemmel követi a romániai reformokat és a korrupció elleni küzdelmet. Az Országos Korrupcióellenes Ügynökség – tevékenysége révén – pozitiv jeleket közvetit az üzleti-, de a politikai kör fele is”, mondotta a német elnök. A két államfő megbeszéléseinek további témái között szerepelt a NATO közelgő csúcsértekezlete és az uniós problémák.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)

Elhúnyt Victor Atanasie Stănculescu volt tábornok

A két éve feltételesen szabadlábra helyezett Stănculescu 88 éves korában egy bukaresti luxus-öregotthonban húnyt el, ahova azt követően helyezte el családja, hogy június elején agyvérzést szenvedett. Victor Atanasie Stănculescu volt tábornokot az 1989-es temesvári vérengzésért 15 éves börtönbüntetésre ítéltek. A két éve feltételesen szabadlábra helyezett volt védelmi miniszter mindössze öt évet töltött le büntetéséből.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)

Narancssárga árvízriadót rendeltek el kilenc megyében

Nancssárga árvízriadó van érvényben hétfő 18 óra és kedd 10 óra között kilenc megye folyóin. Árvízveszély van a Krasznán, a Szamoson, a Fekete-Körösön, a Berettyón, a Fehér-Körösön és ezek mellékfolyóin, valamint a Maros, a Bega, és a Temes mellékfolyóin. Kedd 14 óráig pedig sárga árvízriadó van érvényben a Visó, Iza, Lápos, Túr, Kraszna, Nagy-Szams, Kis-Szamos, Berettyó, Fekete-Körös vízgyűjtőiben, valamint a Sebes-Körös, Maros, Temes, Óbega, Zsil, Cserna mellékfolyóin. A meteorológusok szerint az ország déli, keleti és központi részén magas hőmérsékletre számithatunk. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)

Áprilisban csökkent az euróövezet építőipari termelése

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint áprilisban az euróövezetben csökkent, mig az Európai Unióban nőtt az építőipari termelés. A statisztikai hivatal szerint áprilisban, márciussal összevetve, szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés az euróövezet 19 tagállamában és 0,4 százalékkal nőtt a 28 tagú Európai Unióban. Márciusban az euróövezetben 1,0 százalék, az Európai Unióban 1,5 százalék volt az építőipari termelés havi csökkenése. Havi összevetésben az építőipari termelés a legnagyobb mértékben Csehországban csökkent áprilisban, 3,3 százalékkal, illetve Spanyolországban 2,4 százalékkal és Bulgáriában 2,1 százalékkal. A legnagyobb havi növekedést Romániában regisztrálták áprilisban, 5,8 százalékot, valamint Szlovéniában 5,4 százalékot és az Egyesült Királyságban 3,0 százalékot. RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)