„Russkiy Davos”: un dialog al surzilor sau o arenă de compromis?

Investitorii străini au fost dezamăgiţi de Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Forumul Economic de la Sankt Petersburg, botezat „cu mână bună” de jurnalişti „Russkiy Davos”, a reunit pentru a douăzecea oară oaspeţi din întrega lume. Cu toate acestea reuniunea, pentru organizarea căreia s-a cheltuit suma record de 1,8 miliarde de ruble, nu se bucură de popularitate în rândul străinilor.

După cum reaminteşte publicaţia germană „Spiegel”, în ultimii doi ani aproape toţi liderii se ţin departe de summitul de la Sankt Petersburg. Totuşi anul acesta preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Yunker, şi primul ministru al Italiei, Matteo Renzi, s-au găsit, cu prilejul desfăşurării Forumului, în Capitala Nordului. Nu este nici o surpriză, deoarece Italia „a avut de suferit în mod deosebit din pricina sancţiunilor”, aminteşte publicaţia aminită. Alocuţiunea italianului a fost presărată de laude elocvente la adresa culturii ruse”, scrie „Financial Times”, iar „Monde”  remarcă cu ironie că premierul a vorbit „cu lirism” şi l-a citat pe Feodor Dostoievski.

Putin „a îndulcit obişnuita îndârjire” când s-a vorbit de sancţiuni, de faptul că disensiunile dintre Federaţia Rusă  şi Uniunea Europeană, aflată sub influenţa Statelor Unite, continuă să fie puternice – adaugă publicaţia franceză „Monde”. Unul după altul, alte şi alte incidente – cum ar fi interdicţia pentru participarea echipei Rusiei la Jocurile Olimpice din Brazilia, nu fac decât să înrăutăţească legăturile Moscovei cu Occidentul.

În ciuda acestui fapt, preşedintele Rusiei „a întins o ramură de măslin” Uniunii Europene ai cărei membrii intenţionează să prelungească  în luna iulie sancţiunile impuse Moscovei, remarcă postul de televiziune american CNBC. Jurnaliştii aduc drept confirmare afirmaţiile lui Putin referitoare la faptul că UE rămâne partenerul comercial cheie al Federaţiei Ruse, întrucât uniunea este cel mai apropiat vecin al Rusiei, iar Moscova este extrem de interesată de ce se petrece în ţările învecinate. Canalul de televiziune remarcă: este puţin probabil ca SUA să anuleze sancţiunile împotriva Rusiei, iar preşedintele Federaţia Ruse a subliniat la  Forumul Economic de la Sankt Petersburg că Washingtonul face presiuni asupra Bruxellesului în ajunul sumitului la care trebuie să se decidă problema prelungirii restricţiilor economice. Totuşi Renzi a dat asigurări că UE este întru-totul independenăt în luarea unor decizii de aceste gen.

Jean Claude Yunker a fost unul dintre principalii oaspeţi ai forumului desfăşurat în oraşul de pe Neva. După cum scrie „Reuters”, în ciuda tensiunilor existente între Rusia şi UE din cauza Ucrainei, în prezent sunt semne clare  a „dezgheţului” dintre Moscova şi Bruxelles. Confirmarea acestui lucru o constituie chiar vizita lui Yunker la Sankt Petersburg. Agenţia notează: „Vineri Putin a lăsat să se înţeleagă că Rusia nu ţine ranchiună împotriva UE şi este gata să lucreze la îmbunătăţirea relaţiilor”.
Cotidianul american „de rang doi” ca importantă „San Francisco Chronicle” consideră că prezenţa lui Yunker la Forumul Economic de la Sankt Petersburg , în ciuda criticilor ce i s-au adus pentru hotărârea de a merge în Federaţia Rusă, este un semnal că membrii UE sunt gata să ajungă cu Moscova un compromis în ceea ce priveşte sancţiunile, deşi „până acum Rusia nu-şi aduce cum trebuie contribuţia la procesul de pace din Ucraina”. Mai mult decât atât, între marile companii ruseşti şi corporaţiile occidentale, inclusiv cele americane, s-au încheiat în cadrul forumului o serie de contracte. Prezenţa la Sankt Petersburg a liderilor  celor mai mari companii americane, scrie publicaţia, este o provocare lansată Guvernului de la Washington. „Iar acest lucru atestă doar faptul că interesele de afaceri sunt mai presus de cele politice” – conchide publicaţia americană, citându-i pe experţi.

Liderii businessului european insistă asupra destinderii politice, iar managerii de top din Rusia şi partenerii lor occidentali îşi pun speranţele în anularea sancţiunilor din cauza cărora firmele indigene  s-au trezit şterse de pe pieţele accidentale de capita, adaugă  „Financial Times”. Atragerea investitorilor străini pare totuşi puţin posibilă pentru că „există un mare semn de întrebare: va lupta Putin serios împotriva corupţiei, va fi asigurată respectarea legalităţii şi a protecţiei dreturilor proprietăţii private”.

Şi în vreme ce Washingotnul face presiuni adupra statelor şi corporaţiilor europene, încercând să împiedice ca acestea să investească în Rusia, Moscova continuă să caute capitaluri în Est. La Sankt-Petersburg au fost încheiate totuşi tranzacţii cu China – de exemplu, acordul în valoare de 600 de milioane de dolari  referitor prima etapă a căii ferate între China şi postul rusesc Zarubino din Extremul Orient. Au înregistrat succese negocierile referitoare la construirea căii ferate de mare viteză Moscova – Kazan. După cum se aşteaptă, cele două afaceri vor fi finalizate în cadrul unei alte consfătuiri economice din Rusia, la Forumul Economic Estic, din luna septembrie. Forumul Economic de la Sankt Petersburg s-a constituit astfel o bază pregătitoare pentru  Forumul Economic Estic.

La forumul desfăşurat în oraşul de pe Neva au luat parte peste o sută de companii chinezeşti, între care „HuaweiTechnologies” şi firma de investiţii „Fosun International Limited”. Cu toate acestea, multe firme – cum ar fi CITIC, una dintre cele mai mari corporaţii de investiţii de stat – sunt doar la primii lor paşi pe piaţa naţională. O atenţie deosebită atenţie în rândul celor prezenţi a captat discursul rostit de liderul gigantului „Alibaba”, Jack Ma, care a constat că Rusia este „o ţară atât de mare, cu un sistem atât de învechit”. Infrastructura nedezvoltată pentru business şi logistică oferă mari oportunităţi pentru investitori.

După părerea multor experţi străini, businessul chinezesc nu are nici dorinţa , nici fondurile să investească în Rusia sume uriaşe. Pe de altă parte, Moscova nu vrea, de asemenea, nici să înlocuiască dependenţa excesivă de investiţiile occidentale cu dependenţa de investiţile de capitalchinezeşti, motiv pentru care caută alţi partnerei investiţionali puternici, cum ar fi India şi ţările din Extremul Mijlociu. La Forumul Economic de la Sankt Petersburg s-au purtat negocieri şi cu investitori arabi. Companii investiţionale din Orientul Mijlociu au investit un miliard de dolari prin intermediul fondului de investiţii directe, mai ales în sectorul agricol. Acum însă se vorbeşte, de asemenea, şi de participarea capitalurilor arabe la dezvoltarea ramurii de apărare a Rusiei. După cum transmite site-ul BaikalFinans”, un sfert din acţiunile holdingului „Vertoliotî Rosii” (Elicopterele Rusiei) sunt vândute Fondului Rusesc de investiţii directe (RFPI) şi unei asociaţii de fonduri de investiţii din Extremul Orient.
Forumul Economic de la Sankt Petersburg – 2016 nu a oferit un progres, iar în actuala sa formă forumul, după cum remarcă

„Monde”, s-a dovedit „un dialog al surzilor”, în care vorbitorii nu se doresc reciproc şi nu se aud unul pe celălalt.

Articol de Aleksei Zabrodin, Vladimir Skosîrev şi Evgheni Medvedev
Traducerea Silvia Nicolau

NEZAVISIMAIA GAZETA (Rusia) 20 iunie 2016