În Rusia se marchează Ziua Memoriei şi Durerii

 În Rusia se marchează astăzi Ziua Memoriei şi Durerii. Cu 75 de ani în urmă a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. În cele 1.418 de zile ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi-au pierdut viaţa aproximativ 27 de milioane de cetăţeni sovietici, dintre care 18 milioane erau civili. În memoria lor, ziua de 22 iunie a fost declarată în Rusia Ziua Memoriei şi Durerii: pe teritoriul întregii ţări drapelele de stat sunt coborâte în bernă, Instituţiile de cultură, posturile de televiziune şi posturile de radio au primit recomandarea să nu includă în program emisiuni de divertisment şi reclame.
În seara dinainte de Ziua Memoriei şi Durerii cetăţenii Rusiei aprind lumânări la ferestrele locuinţelor. La acţiunea „Lumânare de amintire”, desfăşurată anul acesta pentru a opta oară, au participat în jur de un milion de persoane de pe teritoriul întregii ţări; după numărul zilelor de război, au fost aprinse lumânări la Moscova – pe Poklonnaia Gora, la Sankt Petersburg – la memorialul „Blokadnaia polînia”, la Volgograd – la Mamaev Kurgan.
După cum informează Rosbalt, începând din 1994, în această zi la Moscova se desfăşoară în fiecare an acţiunea „Vahta pamiati” (Garda memoriei), în vreme ce în regiunile Rusiei au loc acţiuni consacrate comemorării celor căzuţi în război. În 1992, printr-o rezoluţie a Prezidiului Consiliului Suprem al Federaţiei Ruse, ziua de 22 iunie a fost declarată Ziua memoriei apărătorilor Patriei; în 1996 a primit un nou nume – Ziua Memoriei şi Durerii, printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse, Boris Elţîn; în 2007 a fost inclusă pe lista zilelor gloriei militare şi a datelor comemorative ale Rusiei, listă instituită prin Legea federală din 13 martie 1995.

(www.rosbalt.ru – 22 iunie)