Patrimoniul cultural textil carpato-balcanic

 

 

Expoziție cu piese din colecția textilă F.A.R. Zaharia, 24-30 iunie 2016

 

Vernisajul expoziției și o conferință de Dr. Florica Zaharia, vineri, 24 iunie 2016, orele 19.00-21.00

Romanian Cultural Institute in New York

200 East 38th Street, New York, NY 10016

 

Institutul Cultural Român din New York (RCINY) are plăcerea de a vă invita la evenimentul “Patrimoniul cultural textil carpato-balcanic”. Evenimentul cuprinde o expoziție de piese textile reprezentative din colecția particulară Florica, Ana și Romulus Zaharia (F.A.R.Zaharia), precum și o conferință susținută de Dr. Florica Zaharia, curatorul expoziției și, totodată, șefa Departamentului de Conservare a Textilelor, din cadrul The Metropolitan Museum of Art (MMA) din New York.

Prin acest proiect, RCINY sărbătorește „Ziua Universală a Iei”. Ca urmare, vernisajul expoziției și conferința sunt programate special pentru a coincide cu această sărbătoare, în data de 24 iunie.

Fota Muscel, Romania, începutul secolului XX Tesatura in patru ite, brocard Bumbac, fir metalic Colectia FARZ, 1980 (1980.37)
Fota
Muscel, Romania, începutul secolului XX
Tesatura in patru ite, brocard
Bumbac, fir metalic
Colectia FARZ, 1980 (1980.37)

Expoziția prezintă o selecție de piese din România, Serbia, Bulgaria, Macedonia și Ucraina, care exemplifică bogăția tehnică și estetică a opregului tradițional și a variantelor lui – catrința, fota și vâlnicul –, componente ale costumului feminin din zona carpato-balcanică.

Florica Zaharia descrie proiectul astfel:

floica Zaharia_poster„Costumul tradițional românesc prezintă similarități tipologice remarcabile cu costumele existente în zonele învecinate ale Balcanilor și Carpaților, situate în afara granițelor românești. Camașa, “ia”, componentă a portului tradițional feminin, este făcută din material de culoare albă, nevopsit, țesut din cânepă, in, sau/și, în secolul XX, din fibre de bumbac. Este îmbogățită prin culoarea broderiei, distribuită în principal pe piept și pe mâneci. Poalele (partea inferioară a iei), mai puțin decorate, sunt complementate de culoarea opregului și a variantelor acestuia, care sunt lucrate tradițional din fibre de lână. Mătasea și firele metalice îmbogățesc ornamentația costumului. Estetica vibrantă a opregului și a variatelor lui susține rafinamentul iei și creează împreună o simbioză specifică ariei culturale a Carpaților și Balcanilor.

Evenimentul aduce în atenția publicului importanța opregului, a catrinței, fotei și vânlnicului, ca și componente esențiale ale costumului tradițional, și marchează moștenirea culturală comună din teritoriul românesc și zonele învecinate.”

Această expoziție face parte dintr-o serie de evenimente, organizate în Statele Unite și în România, incluzând conferințe, expoziții și publicații, toate inițiate de Dr. Zaharia cu scopul de a cerceta și de a prezenta publicului tezaurul textil est-european și rolul său important în contextul patrimoniului cultural universal.

Din 1988, Dr. Florica Zaharia este membră a Departamentului de Conservare a Textilelor de la The Metropolitan Museum of Art din New York. Din 2003, este șefa acestui departament, unde conduce un grup de conservatori de renume mondial.

Florica Zaharia a primit titlul de Doctor în Arte Vizuale de la Universitatea Națională de Arte din București, cu teza “Considerații estetice și tehnologice asupra țesăturilor tradiționale din lână, cânepă și in, în unele zone etnografice din Transilvania”. Dr. Zaharia cercetează, publică, prezintă și își împărtășește expertiza profesională prin cursuri, abordând subiecte precum: conservarea tapiseriei și a covoarelor, materiale și tehnologii textile, textile est-europene și conservarea textilelor, în general. Una dintre publicațiile sale majore despre textilele românești este “Textile tradiționale din Transilvania. Tehnologie și estetică” (2008, Accent Print, Suceava). Materialele din acest volum sunt bazate pe o cercetare îndelungată, de peste 15 ani, în satele din Transilvania și în alte zone învecinate din România.

Interesul doamnei Zaharia în domeniul textilelor implică și alte proiecte majore. Este muzeograful-coordonator al unei serii de expoziții axate pe subiectul fibrelor textile, organizate la The Metropolitan Museum of Art (MMA) din New York: expoziția The Secret Life of Textiles: Plant Fibers este în prezent pe simeze, iar The Secret Life of Textiles: Animal Fibers se va deschide în 15 august 2016. Ambele expoziții includ textile românești din colecția MMA și o bogată selecție de materiale de referință din in, cânepă și lână, produse și colecționate de Dr. Zaharia în timpul cercetărilor și experimentelor desfășurate în România.