Revista presei internaţionale – 25 iunie 2016

Rezultatul referendumului din Marea Britanie a surprins pe toată lumea, implicaţiile şi efectele sale imediate fiind comentate amplu de presa internaţională. „Dincolo de lovitura dură, dar pe termen scurt, dată economiei britanice, o primă consecinţă politică a Brexit-ului este o criză guvernamentală”, scrie „Financial Times” şi explică: „Dacă procesul de schimbare a administraţiei de la Londra nu este gestionat cu grijă, el va afecta relaţiile Londrei cu alte capitale ale UE, iar negocierile post-Brexit ar putea să distragă Europa de la alte probleme urgente pe care le are”. De asemenea, „Financial Times” enumeră câteva dintre consecinţele imediate ale votului de joi: „pieţele financiare vor fi mult mai sensibile la vulnerabilităţile din zona euro. Pe de altă parte, mişcările de extremă dreaptă din Europa ar putea lua amploare şi, chiar dacă nu vor câştiga puterea, vor avea suficientă influenţă asupra scenei politice şi asupra acţiunilor guvernelor. În al treilea rând, Brexitul va creşte supremaţia Germaniei în UE, perspectivă nedorită, însă, nici de Berlin, nici de blocul european.” „Însă, consideră „Financial Times”, Brexitul va submina ordinea politică liberală şi economică pe care o susţin atât Marea Britanie, cât şi UE şi lumea întreagă”.

„Votul a fost dat, acum trebuie să ne confruntăm cu urmările lui” – titrează în editorialul său „The Guardian”. „Marea Britanie nu a fost niciodată într-o situaţie mai serioasă ca acum şi locul ei în lume trebuie regândit”, notează publicaţia şi continuă: „Problema stringentă este, însă, reacţia istorică a pieţelor financiare şi fluctuaţia lirei sterline. Dacă nu este gesitonată cu înţelepciune, situaţia se poate traduce în următoarea perioadă într-o nouă criză bancară, urmată de o recesiune şi lipsă de finanţare. Pe de altă parte, niciun fel de discurs nu îi mai poate schimba locul în istorie lui David Cameron, iar istoria cu siguranţă că îl va consemna ca fiind omul care a mizat pe tot ce avea şi a pierdut”. „UE se confruntă cu o contagiere după Brexit, partidele populiste din Europa fac apel la referendumuri similare” – atrage atenţia „The Telegraph”.

„The Independent” publică o listă cu preţul pe care Marea Britanie îl are de plătit pentru Brexit. „120 de miliarde de lire sterline s-au pierdut deja din fluctuaţiile de pe piaţa financiară. Fiecare monedă de schimb din lume căştigă teren în faţa lirei sterline, cu toate că Banca Angliei a anunţat că a injectat 250 de miliarde de lire bani lichizi pe pieţele financiare, ca primă măsură de contracarare a efectului votului”, mai scrie „The Independent”. „De acum încolo, britanicii vor avea vacanţe mai scumpe, problema imigraţiei va rămâne deocamdată neschimbată, inflaţia va creşte, rata dobânzii va creşte şi ar putea izbucni o nouă recesiune”, estimează publicaţia.

„Votul britanicilor de a ieşi din UE pune serios la încercare Europa” – scrie „Le Monde” şi îl citează pe preşedintele Francois Hollande. Într-un mesaj televizat, preşedintele francez şi-a exprimat regretul pentru Brexit, dar a subliniat că acum UE trebuie să facă schimbări, pentru că, „pentru a merge mai departe, Europa nu poate să mai acţioneze ca până acum”. „Este o lovitură pentru unitatea europeană şi totul va depinde în continuare de modul în care vom acţiona noi, celelalte 27 de state membre”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citat de presa germană. Angela Merkel atrage, însă, atenţia: „Tratatul european indică faptul că există o regulă destul de clară pentru orice ţară care doreşte să părăsească UE. Această regulă se aplică şi în cazul Marii Britanii”, scrie „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. „Ora Zero a Europei este o oportunitate” – este de părere „Der Spiegel”, care adaugă: „Brexitul este o catastrofă, dar nu e sfârşitul UE. Blocul european trebuie să profite de oportunitatea pe care o reprezintă acest moment”.

La Bruxelles, liderii UE solicită premierului britanic, David Cameron, să depună cât mai repede posibil actele pentru ieşirea din UE şi să nu mai aştepte numirea unui nou premier – scrie „EU Observer”. „Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona conţine regulile pe care trebuie să le urmeze un stat care doreşte să părăsească blocul european. Nu a fost, însă, niciodată folosit şi lasă multe întrebări fără răspuns în privinţa Brexitului”, comentează publicaţia europeană.

„Electoratul britanic şi-a sfidat liderii şi aliaţii internaţionali şi a tăiat legăturile cu UE printr-un Brexit care a generat turbulenţe pe pieţele financiare, l-a forţat pe premierul Cameron să îşi anunţe demisia şi a dezlănţuit o reacţie în lanţ pentru alte mişcări de independenţă, începând cu Scoţia” – notează „Washington Post”. „Poporul britanic a vorbit şi respectăm decizia lui”, afirmă preşedintele american, Barack Obama, care a subliniat că „relaţiile speciale dintre SUA şi Marea Britanie sunt solide şi de durată, iar prezenţa Marii Britanii în NATO rămâne vitală, ca şi rolul său în cadrul politicii externe, a politicii de securitate şi a politicii economice ale SUA.” „UE împreună cu Marea Britanie, sunt parteneri indispensabili ai SUA”, a subliniat Barack Obama în mesajul său, citat de „Washington Post”.

Moscova a reacţionat, la rândul său, la noile evoluţii din Marea Britanie. „Brexit este alegerea poporului britanic şi este o alegere justificată, pentru că nimeni nu doreşte să alimenteze economiile mai sărace, să sprijine alte state, să sprjine chiar naţiuni întregi”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de „Russia Today”. În opinia liderului de la Kremlin, „poporul britanic nu este mulţumit de modul în care sunt soluţionate problemele de securitate, probleme care s-au acutizat în ultima vreme”.

(Magda Baciu)