Varza – o adevarată farmacie naturală

Din cele mai vechi timpuri, varza – legumă cruciferă extrem de bogată în fitonutrienţi – este cunoscută ca un adevărat aliment-minune, atât în stare crudă, cât şi murată. Calităţile sale de necontestat fac ca aceasta să poate fi folosită cu succes în prevenirea şi tratarea unui număr extrem de mare de afecţiuni, ea fiind o adevarată farmacie naturală. Valorile nutriţionale şi efectele terapeutice ale acestui aliment comun pentru noi şi consumat în toate colţurile lumii sunt precizate, în cadrul interviului, de doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.

Livia NenaLivia Nena, biolognutriționist: Varza este o legumă puţin calorică, ea are 25 de calorii la 100 de grame de produs. Varza are şi glucide, dar puţine, de tip: zaharoză, glucoză şi fructoză. De altfel, se constată atunci când mâncăm varza că ea este uşor dulce. Aceste glucide sunt parţial asimilabile. Conţine protide, care completează aportul energetic al verzei şi protidele acestea sunt prezente la un nivel destul de ridicat.

Reporter: Ce vitamine şi minerale conţine varza?

Livia Nena, biolognutriționist: Bogăţia vitaminică a verzei trebuie subliniată, pentru că ea este printre legumele cu cel mai mare conţinut de vitamina C. Foile care se află în exteriorul verzei sunt foarte concentrate în vitamina C. Atenţie, prin fierbere, însă, se pierde aproximativ 30-40% din conţinutul acesta de vitamina C! Deci este recomadabil să fie consumată crudă, pentru cei care vor să beneficieze de vitamina C. De asemenea, varza este bogată în vitamina E, cam 2-7 miligrame la 100 de grame, ceea ce constituie un adevărat record pentru o legumă. O cantitate de 200 de grame de varză, consumată zilnic, acoperă necesarul zilnic de vitamina E. La fel, 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Precizez că avem în varză şi concentraţie mare de carotenoizi care de fapt se transformă, în organism, în vitamina A. Revin la cantitatea aceasta de 200 de grame, care este o cantitate de bun simţ pe care orice persoană poate să o consume la o masă. Prin urmare, 200 de grame de varză acoperă un necesar zilnic de vitamine din complexul B (B1, B2, B, B5, B6, B9). Acest complex de vitamina B combate procesele degenerative la nivelul organismului. În ceea ce priveşte mineralele, varza abundă în minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, sulf). Precizez, de asemenea, şi conţinutul în fibre! Varza conţine multe fibre. Dintre aceste fibre atât de preţioase pentru organism, varza conţine: celuloză, hemiceluloză. Prezenţa fibrelor în varză explică şi anumite intoleranţe pe care unele persoane le au atunci când consumă o cantitate mare de varză, însă modul de preparare a verzei poate înlătura aceste efecte nedorite. Fibrele alimentare sunt capabile să stimuleze intestinul şi să prevină constipaţia. O porţie de 200 de grame de varză asigură peste 20% din cantitatea de fibre necesară zilnic, care înseamnă 30-37 de grame.

Reporter: Ce proprietăţi terapeutice are?

varzaLivia Nena, biolognutriționist: Am enumerat toate principiile bioactive pe care le conţine varza şi menţionez acum proprietăţile terapeutice, pentru că astea sunt extrem de importante. Varza este un aliment alcalinizant. Deci, persoanele care au o aciditate a organismului pot consuma varză, pentru că varza alcanilizează sângele.

Reporter: Varză gătită sau crudă?

Livia Nena, biolognutriționist: Bineînţeles că varza crudă este cea recomandată. Dar varza gătită este recomandată celor care au anumite probleme digestive şi nu tolerează conţinutul în fibre ale verzei. Varza este o legumă energetică, mineralizantă, tonifiantă şi este preferabil să se mănânce în stare crudă pentru a i se păstra intacte proprietăţile.

Reporter: Care sunt caracteristicile verzei?

Livia Nena, biolognutriționist: Prezintă proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante la nivelul ţesuturilor. Posedă o acţiune antiseptică pulmonară importantă şi proprietăţi expectorante. Favorizează metabolismul glucidelor şi absorbţia oxigenului în celule. O altă calitate şi o caracteristică: are acţiune anticancerigenă. Specialiştii recomandă folosirea verzei în mod regulat, chiar sub formă de suc, deoarece conţinutul ei crescut de caroten diminuează riscul apariţiei cancerului. Este recomandată ca adjudvant pentru cancerul uterin, cancerul la sân şi cancerul de prostată. O altă caracteristică: este aperitivă şi antidepresivă. Fiind foarte bogată în vitamine şi săruri minerale, varza asigură elementele indispensabile sezonului rece. Este o plantă antidiareică, antiscorbutică, antiseptică şi depurativă. Deci cei care doresc să facă o cură de detoxifiere o pot face prin consumul de varză. Conţine un principiu hipoglicemiant care avantajează persoanele cu diabet.

Reporter: În ce afecţiuni este indicată varza?

Livia Nena, biolognutriționist: Este recomandată în sfera cardiovasculară şi sangvină, în ulcere varicoase, anemie şi carenţe de vitamine şi minerale, în probleme respiratorii (afecţiuni bronhopulmonare şi chiar şi TBC). Varza este recomandată în problemele digestive (ulcer gastric şi duodenal, colită ulceroasă -sub forma de suc), în probleme genito-urinare (fenomene congestive şi inflamatorii). Sfera ORL (angină, laringită, sinuzită), la fel, beneficiază de consumul de varză. Varza este recomandată în inflamaţii şi infecţii intestinale. Este recomandată chiar şi în probleme hepatice, cum ar fi ciroză cu ascită. În problemele dermatologice (infecţii cutanate, complicaţii ale acestora, contuzii şi răni), varza este de uz extern, prin aplicare pe zona afectată. Varza este bună şi în insolaţii, stări congestive generale, nevralgii şi diabet.

Reporter: Ce cantitate de varză putem mâncă fără a avea probleme?

Livia Nena, biolognutriționist: E indicat să consumăm săptămânal măcar două porţii de varză. Totuşi, nu e cazul să trecem în cealaltă extremă şi să mâncăm în fiecare zi varză, deoarece excesul poate împiedica organismul să asimileze iodul. Deci mare atenţie, persoanele care au hipotiroidie! Acestor persoane nu le este recomandată o cantitate mare de varză.

Reporter: Ce se poate spune despre varza roşie?

varza rosieLivia Nena, biolognutriționist: Varza roşie are o valoare nutritivă chiar mai mare decât cea verde. Are mai mulţi antioxidanţi şi o cantitate mai mare de vitamina C, de cel puţin cinci ori mai mare. De asemenea, conţine mai mult carotenoid. Varza roşie are un efect pozitiv asupra reducerii riscului de cancer la sân, graţie efectului pe care îl are asupra estrogenului.

Reporter: Dar despre varza murată?

Livia Nena, biolognutriționist: Varza murată e considerată aproape o minune. Ea conţine microorganisme benefice florei intestinale. Deci se transformă într-un produs probiotic şi este de foarte multe ori lăudată prin conţinutul mare de vitamina C.

 

Interviu realizat de Emilia Radu

 

Informațiile prezentate în această rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate