NAPI GAZDASÁG: Românii au descoperit aspectele pozitive ale Brexit-ului

Potrivit comentariului apărut sâmbătă în cotidianul liberal „Adevărul”, plecarea Marii Britanii din UE are şi aspecte pozitive.

Autorul, Marius Marin Lulea, consideră că UE se va întări după plecarea Marii Britanii, luarea deciziilor va fi mai uşoară, nu mai are cine să pună beţe în roate creării Statelor Unite Europene, în care va creşte valoarea statelor central- şi est-europene, printre care se află şi România.

Gabriel Elefteriu scrie tot în Adevărul că Europa culege ce a semănat. Autorul care trăieşte în Marea Britanie consideră că este greşit să se vadă în eurosceptici duşmanii care vor să desfiinţeze UE. Dintre cei ce au votat pentru ieşirea din UE, mai mulţi au transmis că nu au dorit o asemenea uniune şi nu cu orice preţ. În opinia sa, dacă UE vrea să mai existe, are nevoie de o reformă instituţională şi trebuie să renunţe la ideea de a deveni o superputere situată deasupra statelor.

În cotidianul de dreapta Evenimentul Zilei, Silviu Sergiu afirmă că prin Brexit câştigă doar Rusia, căreia îi va „mai creşte şi pofta de mâncare”. Fără opoziţia Marii Britanii, Germania va trage şi mai mult UE în direcţia Moscovei, spre cea mai mare disperare a ţărilor est-europene, astfel încât Uniunea oricum slăbită de pe urma crizei refugiaţilor abia dacă va reuşi să evite destrămarea – susţine autorul.(MTI)

Traducerea: Imola Stănescu

NAPI GAZDASÁG (Ungaria), 25 iunie