Acord în vederea reconcilierii între Ierusalim şi Ankara

După o stare de tensiune de şase ani, un prim pas pentru declanşarea procesului de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Turcia a fost anunţat azi la Roma de premierul Benjamin Netanyahu. Liderul israelian a declarat că acordul care va fi semnat mâine va contribui nu doar la normalizarea raporturilor dintre cele două state, ci şi la stabilitatea regională. Corespondentul nostru, Dragoş Ciocârlan, a obţinut o declaraţie în exclusivitate de la purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe.

Reporter: Israelul şi Turcia au anunţat astăzi un acord în vederea reconcilierii între Ierusalim şi Ankara. Premierul Benjamin Netanyahu a subliniat că blocada asupra Fâşiei Gaza va continua. Criza începută în urmă cu şase ani se apropie de sfârşit. Ambasadorii celor două ţări vor reveni la post probabil până la sfârşitul lunii iulie. Într-o conferinţă de presă la Roma premierul Benjamin Netanyahu a vorbit despre persoanele dispărute în Gaza. Israelul a primit o scrisoare de la Ankara în care se arată că preşedintele Recep Tayyip Erdoğan va contribui la rezolvarea acestei probleme. La rândul său, premierul turc Binali Yildirim, într-o conferinţă de presă la Ankara, a vorbit despre reluarea relaţiilor diplomatice cu Israelul. El a scos în evidenţă elemente ale acordului favorabile Turciei. Mâine acordul va fi semnat de directorii generali ai ministerelor de externe în Israel şi respectiv în Turcia. Acordul deschide calea unui proces de durată pentru reconciliere în direcţia în care relaţiile au fost în trecut, a declarat în exclusivitate purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ierusalim, Emmanuel Nahshon.

Emmanuel Nahshon: Procesul de reconciliere între Israel şi Turcia este rezultatul unor lungi negocieri între cele două ţări. După o criză majoră care a început în urmă cu şase ani suntem foarte optimişti că în zilele următoare această criză se va încheia şi vom putea începe procesul de reconciliere, lucrând împreună nu doar în beneficiul ţărilor noastre, dar şi în beneficiul întregii regiuni. Credem că Israelul şi Turcia pot furniza stabilitate în regiune. Momentan trebuie să avem răbdare, trebuie să aşteptăm şi să vedem până când acordul dintre Israel şi Turcia este semnat şi până când începem să vorbim despre restabilirea relaţiilor noastre în direcţia în care au fost odată. Ia ceva timp, dar suntem optimişti.

Reporter: În termenii acordului, Israelul va compensa familiile victimelor incidentului cu vasul Mavi Marmara în care şi-au pierdut viaţa militanţi pro Hamas care au încercat să forţeze blocada asupra enclavei de coastă. Turcia a adoptat o lege pentru a împiedica procedura împotriva ofiţerilor şi soldaţilor israelieni. De asemenea, Turcia va putea transfera mărfuri în zona Gaza prin portul Ashdod din Israel. Între altele, Ankara va limita activităţile Hamas în Turcia.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iunie