Cei 28 de şefi de stat şi de guvern ai UE vor aborda problema referendumului din Marea Britanie

Mâine, la Bruxelles, începe un summit crucial, la care România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.
Corespondenţă de la Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Cei 28 de şefi de stat şi de guvern vor aborda problema referendumului din Marea Britanie, mâine seară, în timpul cinei de lucru. Până atunci, ei au pe agendă probleme importante precum criza emigraţiei şi implementarea acordului cu Turcia, relaţia dintre Uniunea Europeană şi NATO, dar şi piaţa unică. Problema referendumului britanic, care se va discuta în formatul celor 28 de state, mâine seară, va fi, de fapt, aplicarea articolului 50 din Tratat şi, aşa cum declara preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, liderii vor analiza, împreună cu David Cameron, implicaţiile politice şi practice ale referendumului, dar, în primul rând, spune Donald Tusk, aşa-numitul proces de divorţ, descris la art. 50 din Tratat.

Premierul britanic, David Cameron, îi va informa pe liderii europeni din celelalte state membre privind deciziile Londrei, aşteptate cu foarte mare interes aici. Numai că, înainte de summit, mâine dimineaţă, Parlamentul European, ai cărui lideri de grup au fost cei mai tranşanţi după anunţarea rezultatului referendumului, spunând că premierul Cameron trebuie să notifice imediat privind art. 50, Parlamentul European are o sesiune plenară extraordinară, în care urmează să voteze o rezoluţie ce se constituie într-o analiză a rezultatului referendumului şi a etapelor următoare acestuia.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi reprezentanţii Consiliului vor participa la această sesiune extraordinară. este important de amintit că, indiferent de momentul notificării de către Marea Britanie, procedura va dura doi ani. În acelaşi timp, Comisia Europeană precizează că nu a fost desemnat deocamdată vreun grup de lucru pentru a negocia ieşirea Marii Britanii până când aceasta nu va notifica celelalte state membre că doreşte să părăsească Uniunea Europeană potrivit Tratatului. Executivul comunitar a făcut tot ceea ce a fost posibil ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, iar sarcina de a câştiga referendumul aparţinea premierului britanic – a spus, astăzi, purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Margaritis Schinis.

Totodată, este important de amintit şi vizita de azi, de la Bruxelles, a secretarului de stat american, John Kerry, care de aici a plecat la Londra. Sunt vremuri dificile pentru Uniunea Europeană, în urma referendumului britanic – a subliniat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, la conferinţa de presă comună cu secretarul de stat american, John Kerry. Parteneriatul cu SUA rămâne important şi puternic pentru securitatea şi pacea pe plan mondial – a dat asigurări doamna Mogherini, în numele Uniunii Europene. Secretarul de stat american, John Kerry, a avut convorbiri şi cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, despre evoluţiile ulterioare referendumului din Marea Britanie. Kerry a subliniat, în declaraţia sa, că trebuie implementată voinţa populară în urma referendumului din Marea Britanie. Am lucrat toţi împreună după cel de-al Doilea Război Mondial pentru valorile noastre comune care ne-au unit. Acestea nu s-au schimbat după acest vot – a spus John Kerry.

John Kerry: Este absolut esenţial ca, în această perioadă de tranziţie, să fie păstrată luciditatea şi puterea de a păstra valorile comune, fără spirit de răzbunare din ambele părţi.

Realizator: John Kerry a spus că Statele Unite vor menţine relaţia lor specială cu Marea Britanie./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iunie