Ghid privind modalitatea în care cetăţenii români pot avea acces direct la fondurile europene

Accesul românilor la banii europeni direct de la Bruxelles poate deveni mult mai uşor utilizând ghidul lansat de europarlamentarii PNL – dă asigurări eurodeputatul liberal Cristian Buşoi. Este vorba despre o broşură structurată pe domenii şi programe multianuale care conţine informaţii de bază despre modalitatea în care cetăţenii români pot avea acces direct la fondurile europene, evitând birocraţia din ţara noastră.
Reporter: Alina Bordeiaşu – Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi a declarat că broşura este structurată pe domenii şi programe multianuale şi conţine informaţii de bază despre modalitatea în care cetăţenii români pot accesa direct de la Bruxelles fonduri europene fără a se mai lovi de birocraţia din ţara noastră.
Criostian Buşoi: Dincolo de axele de finanţare şi de programele pe care România le-a negociat cu Uniunea Europeană, şi care vor fi accesate prin Ministerul Fondurilor Europene sau prin alte instituţii din România, există oportunităţi de a accesa fonduri europene direct la Bruxelles în domeniul proiectelor de mediu, educaţie, sănătăţii, în domeniul protecţiei consumatorului. Ceea ce am sintetizat, că broşurile pe care le vom distribui, toate informaţiile care vor fi pe site-ul nostru, pot orienta în mod clar pe cei care doresc să obţină astfel de finanţări.
Reporter: Cristian Buşoi a menţionat că proiectele accesate direct de la Bruxelles nu beneficiază de fonduri rezervate exclusiv României şi competiţia este mai mare.
Cristian Buşoi: Este mai dificil pentru că acolo intră în competiţie cu proiecte din Germania, din Italia, ceea ce în mod clar ridică anumite dificultăţi suplimentare. Dar sunt acolo multe oportunităţi şi trebuie promovate mai mult, mai ales că avem deja experienţa unui exerciţiu financiar trecut, cel de până în 2013.
Reporter: Europarlamentarul PNL a mai spus că ghidul conţine şi linkurile de unde se pot obţine mai multe informaţii şi se pot descărca cererile de finanţare. Broşura, tipărită în două mii de exemplare, va fi distribuită în perioada următoare către administraţiile publice locale, universităţi şi ONG-uri.