În viitorul apropiat s-ar putea vota pe internet, în ţările din spaţiul comunitar

Cetăţenii europeni care muncesc în alte ţări decât cele de origini ar putea vota în viitorul apropiat prin internet. Procedura a fost prezentată la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri publice, şi se doreşte să fie implementată în ţarile din spaţiul comunitar la alegerile europarlamentare din 2019. Numărul celor care votează ar putea creşte astfel, mai ales că procedura este la îndemână, spune europarlamentarul Monica Macovei.

Monica Macovei: Tinerii votează de oriunde, de pe telefonul mobil, din discotecă, de pe terase, de oriunde. Votul este sigur, este incriptat. Eliminăm frauda. Noi, de 26 de ani, nu am avut alegeri fără fraudă, mai mică, mai mare, unele cu condamnări, altele doar preluate de presă. deci, sunt toate avantajele.

Realizator: Peste 80 de milioane de cetăţeni europeni lucrează în afara ţărilor de origine, iar dintre ei mai puţin de 5 la sută îşi execită dreptul la vot, a spus reprezentantul Organizaţiei „Europeni în lume”, Dorin Fleşeriu. În ţările din spaţiul comunitar muncesc 3 milioane de români, iar votul prin internet va fi în beneficiul acestora, a mai precizat Dorin Fleşeriu.

Dorin Fleşeriu: Ar fi foarte bine dacă, pentru început, s-ar putea implementa acest sistem pentru românii din diasporă. Vorbim de aproape 20% din români care sunt plecaţi în afara ţării, sunt oameni care, în general, folosesc internetul, pentru că sunt în legătură cu familia din ţară.

Realizator: Sistemul de vot prin internet funcţionează deja în unele ţări, spre exemplu în Estonia, unde rata de succes este de sută la sută. Specialiştii care au asigurat sistemul spun că acesta este accesibil, sigur şi transparent, transmite redactorul nostru Amalia Bojescu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iunie