ABC NEWS: Avocată: CIA a dat României milioane pentru a-i găzdui închisorile secrete

CIA a plătit României „milioane de dolari” pentru a găzdui închisori secrete, a declarat miercuri o avocată specializată în drepturi la audierile Curţii Europene a Drepturilor Omului privind acuzaţiile că România a permis agenţiei să tortureze suspecţi de terorism în cadrul unui program de extrădări ilegale secrete derulat sub preşedintele George W. Bush.

Amrit Singh a declarat în faţa Curţii în ziua deschiderii procesului că au existat închisori CIA în România în perioada 2003-2005, cu „asentimentul şi complicitatea” guvernului, lucru pe care autorităţile îl neagă.

Reprezentanta guvernului român, Catrinel Brumar, a contrat afirmând că e nevoie de mai mult decât numai „indicii şi speculaţie pentru a stabili responsabilităţile statului”. Ea a declarat că o investigaţie este în curs de desfăşurare.

Tribunalul a declarat că va da în câteva luni verdictul cu privire la acuzaţia că România a permis cu bună ştiinţă existenţa închisorilor secrete ale CIA, în care s-a practicat tortura, şi la aceea că România nu a împiedicat torturarea clientului lui Singh.

Singh a declarat prin telefon pentru The Associated Press că România este „tendenţioasă şi în faza de negare” prin argumentaţia ei.

Singh a declarat că clientul ei, cetăţeanul saudit Abd al-Rahim al-Nashiri, a fost încătuşat, privat de somn, expus la zgomote puternice şi lumină orbitoare, pălmuit şi hrănit forţat prin rect la închisoarea CIA din Bucureşti, în 2004. În prezent el se află în custodia SUA, la Guantanamo.

Ea a precizat că presupusa lui maltratare nu a dus la obţinerea niciunei informaţii utile.

Comitetul pentru Informaţii al Senatului SUA şi-a finalizat raportul cu privire la practicarea torturii de către CIA în 2014. Acesta a prezentat în detaliu cum erau torturaţi deţinuţii şi cum s-a împiedicat exercitarea autorităţii de control a guvernului. Raportul nu menţionează în mod explicit România.

Amnesty International a calificat audierile de miercuri drept un „reper istoric al posibilităţii de a trage la răspundere”.

Traducere: Andrei Suba

 

ABC NEWS (SUA), 30 iunie 2016 (AP)