Premierul Dacian Cioloş crede că lucrurile merg în direcţia bună în privinţa eliminării vizelor pentru românii care călătoresc în Canada

Premierul Dacian Cioloş crede că lucrurile merg în direcţia bună în ceea ce priveşte eliminarea vizelor pentru românii care călătoresc în Canada. Într-un interviu la TVR, şeful executivului a precizat că România va profita de avantajele pe care le are ca stat membru al Uniunii Europene. Subiectul va fi şi pe agenda întâlnirii de săptămâna viitoare a autorităţilor din România şi Bulgaria cu membrii ai Comisiei Europene şi cu ministrul canadian al imigraţiei.
Invitat la TVR, premierul Dacian Cioloş a spus că discuţiile cu omologul său canadian, Justin Trudeau, au fost constructive. El crede că vor fi făcute progrese şi ar putea fi luate chiar decizii pe această temă până la sfârşitul mandatului acestui guvern. Dacian Cioloş a amintit că ţara noastră ar putea bloca acordul de liber schimb dintre Canada şi forul comunitar:
Dacian Cioloş: „Şi noi avem anumite pârghii, ca stat membru al Uniunii Europene, pe care în mod clar le vom folosi pentru că eu nu pot să concep ca România să semneze un tratat cu Canada fără ca cetăţenii români să poată să beneficieze pe picior de egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni de acest acord”.
Discuţii privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari care merg în Canada vor avea loc lunea viitoare la Bruxelles, cu două zile înainte de reuniunea Comisiei Europene, în care va fi luată o decizie privind impunerea de vize pentru canadieni şi americani. În luna aprilie, Canada şi Statele Unite au primit un termen de trei luni suplimentare, pentru a se conforma politicii Uniunii privind reciprocitatea regimului de vize. Canada cere în prezent vize pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, în timp ce Statele Unite impun vize pentru cetăţenii din cinci state membre.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 iulie)