Revista presei internaţionale, 9 iulie 2016

RADOR (9 iulie) – Lumea se schimbă şi NATO se schimbă odată cu ea, iar summitul de la Varşovia va demonstra că Alianţa Nord-Atlantică este puternică şi unită – acesta este mesajul transmis de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la reuniunea desfăşurată în Polonia. Agenda discuţiilor este una încărcată şi prevede luarea unor decizii-cheie pentru întărirea capabilităţilor NATO de apărare şi respingere, precum şi decizii privind proiecţia stabilităţii dincolo de frontierele Alianţei – notează „Wall Street Journal”. Liderii NATO vor să mobilizeze patru batalioane multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Eforturile suplimentare de întărire a capabilităţilor NATO de respingere şi apărare includ o prezenţă adecvată în sud-est, prin intermediul unei brigăzi multinaţionale staţionate în România, precum şi acţiuni de îmbunătăţire a apărării cibernetice, pregătirea apărării civile şi a capacităţii de apărare împotriva atacurilor cu rachete balistice – subliniază presa internaţională. De asemenea, eforturile de întărire a cooperării strânse cu Ucraina, Georgia şi Republica Moldova – sunt subiecte pe agenda discuţiilor.
La începutul reuniunii de la Varşovia, a fost semnată o declaraţie comună UE-NATO, document căruia presa internaţională îi acordă o deosebită atenţie. Printre obiective figurează: „dezvoltarea unor capabilităţi de apărare coerente, complementare şi interoprabile pentru statele membre ale UE, NATO şi aliaţii lor, precum şi dezvoltarea unor proiecte multilaterale; facilitarea unei industrii de apărare mai puternice, facilitarea unei cercetări mai intense în ce priveşte apărarea şi cooperarea industrială în Europa şi peste Atlantic; accelerarea coordonării în cadrul exerciţiilor prin dezvoltarea, ca prim pas, a exerciţiilor coordonate şi paralele pentru 2017 şi 2018; construirea unei capacităţi de apărare şi securitate, stimularea capacităţii de rezistenţă a partenerilor din est şi din sud în mod complementar, prin proiecte specifice şi într-o varietate de domenii pentru ţările beneficiare, inclusiv prin consolidarea capacităţii maritime”.
„Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat că ţara sa va mobiliza 1.000 de soldaţi în Polonia, pentru a întări flancul estic al Alianţei”, punctează „The Guardian”. La rândul său, Marea Britanie este pregătită să trimită sute de militari la graniţele NATO cu Rusia, după cum notează „The Independent” şi apreciază că Londra are datoria de a reasigura statele baltice că, după Brexit, va sprijini în continuare acţiunile Alianţei. SUA insistă pentru un angajament pe termen lung al NATO în Afganistan, subliniază „Stars and Stripes” şi precizează că Washingtonul se pregăteşte să obţină consimţământul aliaţilor săi prezenţi la summitul de la Varşovia pentru menţinerea a 8.400 de militari americani în Afganistan.
Presa din Rusia nu este nemulţumită de agenda summitului, mai ales pentru că „liderii NATO s-au pregătit într-un mod care nu mai este valabil de la terminarea Războiului Rece”, scrie „Rossiyskaia Gazeta”, în timp ce cotidianul „Trud” opinează că summitul este „primul din ultimii ani care o agendă făţiş anti-rusă”. „Nezavisimaia Gazeta” avertizează că mişcările NATO „reflectă intenţia organizaţiei în direcţia unor confruntări cu Rusia şi denotă o expansiune spre est.” „Rusia pune la punct scenarii în care trebuie să răspundă la astfel de evenimente cu lovituri nucleare în centrele administrative de stat şi militare ale tuturor membrilor NATO”, avertizează publicaţia.
„Pentru Franţa, Rusia nu reprezintă nici un adversar, nici o ameninţare” – a insistat preşedintele francez, François Hollande, citat de „Le Monde”. În schimb, liderul francez a subliniat necesitatea ca ţările europene să participe egal la lupta împotriva terorismului, mai scrie publicaţia şi precizează că după atacurile din Paris, Franţa şi-a intensificat eforturile de apărare şi va continua să o facă şi în 2017.
Cu toate că Rusia duce o politică externă agresivă, trebuie abordată ca o putere semnificativă – este de părere „Der Spiegel”. „Rusia nu este foarte interesată în prezent de un dialog, dar totuşi trebuie să căutăm constant moduri de angajare constructiv”, adaugă publicaţia germană şi consideră că, „pentru a contracara o eventuală reacţie negativă a Moscovei după summitul NATO, reprezentanţii Alianţei ar trebui să demonstreze transparenţă cu privire la intenţiile viitoare ale Alianţei”.
Din păcate, lumea a fost zguduită de o tragedie petrecută pe pământ american. Toate ziarele au publicat reportaje de la Dallas, unde 12 poliţişti au fost împuşcaţi, cinci dintre aceştia pierzându-şi viaţa. În aceste momente – scrie „Washington Post” -, preşedintele SUA, Barack Obama, aflat la reuniunea NATO de la Varşovia, a descris atacul de la Dallas ca fiind „un act mişelesc, calculat şi abject, fără niciun fel de justificare. Ziua aceasta este o amară aducere aminte a sacrificiului pe care poliţiştii îl fac pentru noi. Ştim, de asemenea că, atunci când oamenii sunt înarmaţi cu arme puternice, din nefericire atacuri precum acesta sunt mult mai sângeroase şi mult mai tragice – iar în următoarele zile trebuie să ne gândim foarte bine la acest lucru”.

Magda Baciu, RADOR