Barometrul demografic al Republicii Molodva, lansat la Chişinău

Populaţia Republicii Moldova ar putea să scadă cu 35% până în 2050. Adică, va pierde până la două milioane şapte sute de mii de locuitori, în cazul în care statul nu-şi va revisui politicile în domeniu, arată Barometrul demografic, lansat astăzi, la Chişinău. Potrivit autorilor cercetării, n lipsa unei acţiuni concrete, dar şi din cauza înrăutăţirii situaţiei economice, provocate de criza din sistemul bancar, moldovenii continuă să-şi prăsească ţara, majoritatea dintre ei fiind persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani. O relatare semnată de corespondentul nostru de la Radio Chişinău, Victor Pogor.
Reporter: Republica Molodva se confruntă cu o criză demografică severă, ca urmare a celor patru şocuri economice prin care a trecut, din 1998 încoace. În opinia autorilor Barometrului demografic, doar din cauza fenomenului migraţiei Republica Moldova pierde aproape un procent din populaţie în fiecare an sau circa 40.000 de persoane de vârstă reproductivă. O altă cauză este rata mică a natalităţii – 1,27 copii/femeie, precum şi creşterea alarmantă cu 40% a mortalităţii, în ultimii ani. Potrivit doctorului în  sociologie, Olga Găgăuz, în cazul în care situaţia nu se va ameliora, în cel mult 15 ani ponderea persoanelor de peste 60 de ani care in prezent este de 17% va creşte până la 34%, ceea ce ar putea distruge în totalitate sistmul naţional de pensii.
Olga Găgăuz: Noi pierdem nu numai din punct de vedere cantitativ, dar pierdem şi din punct de vedere calitativ, pierdem acel potenţial reproductiv. Pleacă tinerii, o să rămână numai populaţia vârstnică şi vedem că o să apară diferite probleme ce ţin de asigurarea asistenţei sociale, asigurarea asistenţei medicale.
Reporter: Şi ministra muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş, a recunoscut că situatia demografică din Republica Molodva este alarmantă şi este necesară implementarea mai multor politici ce ar proteja populaţia de vârstă reproductivă.
Stela Grigoraş: Ceea ce vedem noi este de fapt o îmbătrânire demografică în Republica Moldova, ceea ce pe noi ca instituţie ne alarmează foarte mult şi încercăm şi noi, prin diferite politici să intervenim în a îmbunătăţi şi a menţine potenţialul demografic în Republica Molodva.
Reporter: Printre recomandările care ar îmbunătăţi situaţia demografică din Republica Molodva, experţii propun crearea condiţiilor favorabile pentyru naşterea şi educarea copiilor prin facilitarea accesului la locuinţe, reducerea mortalităţii prin îmbunătăţirea accesului la serviciile medicale, în special pentru familiile sărace. Totodată, autorii studiului consideră necesară elaborarea şi aplicarea unui set de măsuri menite să reducă migraţia populaţiei economic-active, în special de vârstă reproductivă, prin dezvoltarea pieţei muncii interne, creşterea salariilor şi ameliorarea standardelor de viaţă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iulie