Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul României – Comunicat de presă

Luni, 11 iulie a.c., delegaţia Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, formată din doamna senator Anca Boagiu, preşedintele Comisiei şi doamna senator Mihaela Popa, vicepreşedinte, a participat la Bratislava la conferința COSAC, desfăşurată sub preşedinţia slovacă a Consiliului Uniunii Europene.

Aceasta este prima conferinţă COSAC după referendumul în urma căruia s-a decis prin votul cetăţenilor britanici ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Preşedinţia slovacă are sarcina extrem de dificilă, atât de a detensiona statele membre, cât şi de a găsi cea mai rapidă cale legală pentru a începe negocierile cu Marea Britanie, astfel încât să menţină o Uniune Europeană puternică şi consolidată.

Parlamentele naţionale s-au arătat dispuse să înceapă negocierile cu Marea Britanie, dar poziţia majoritară a acestora a fost ca aceasta să notifice oficial, cât mai repede, decizia sa de a ieşi din Uniunea Europeană.

Temele importante au fost prezentarea priorităţilor președinţiei slovace a Consiliului Uniunii Europene şi politica de coeziune. Principalele patru priorităţi punctuale stabilite de PRES SK vizează, astfel: o Europă puternică din punct de vedere economic; o Piaţă Unică modernă; politici sustenabile privind migraţia şi azilul; o Europă angajată în plan global.

Programul PRES SK porneşte de la o nouă realitate în Europa, evidenţiind necesitatea consolidării unităţii şi coeziunii UE şi a unei „agende pozitive” la nivel european, axate pe proiecte concrete care să redea încrederea cetăţenilor în proiectul european. Accentul a fost pus pe “umanizarea” UE, astfel încât aceasta să devină “mult mai simpatică”.
Programul PRES SK evidenţiază, de asemenea, ca provocări importante, gestionarea fenomenului migraţiei, ameninţarea teroristă, prelungirea situaţiilor de conflict în Orientul Mijlociu şi a instabilităţii în vecinătatea imediată (estică) a Uniunii.

Obiectivul major al României, în cadrul preşedinţiei slovace, este aderarea la spaţiul Schengen, urmând să se menţină dialogul constant cu PRES SK şi coordonarea strânsă în scopul fructificării eventualelor oportunităţi determinate de negocierile în curs privind consolidarea securităţii frontierei externe UE pentru avansarea dosarului de aderare.

Pentru România, este importantă și menţinerea securităţii şi stabilităţii regiunii Balcanilor de Vest şi sprijinirea activă a perspectivei europene a Balcanilor de Vest şi a Turciei, în paralel cu gestionarea adecvată a posibilelor efecte Brexit asupra avansării acestui proces.

România va continua să acţioneze conform obiectivelor sale legate de politica de extindere: continuarea acestui proces în baza meritelor proprii şi a îndeplinirii criteriilor şi condiţionalităţilor existente, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile fundamentale, concomitent cu oferirea de expertiză politică şi tehnică în domeniul acquis-ului comunitar.

În ceea ce priveşte Partenerii Estici, România va urmări implicarea, alături de alte SM UE cu interese similare, în susţinerea menţinerii interesului la nivelul Consiliului European pentru dezvoltarea relaţiei cu partenerii estici; continuarea sprijinirii prioritare a parcursului european al R. Moldova; susţinerea progreselor în direcţia liberalizării regimului de vize cu Ucraina şi Georgia.