Comunicat de presa ICR Chisinau

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Biblioteca județeană „George Coșbuc” din Bistrița Năsăud, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, organizează vineri, 15 iulie 2016, ora 11.00, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, vernisarea expoziției „George Coșbuc – Nunta Zamfirei.

Perioada de expunere: 15 iulie – 15 august 2016.

Evenimentul marchează împlinirea a 150 de ani de la nașterea poetului, George Coșbuc (n.  20 septembrie 1866 , Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbuc, județul Bistrița Năsăud, d. 9 mai 1918,. București).. Cunoscut mai întâi ca poet, George Coșbuc a desfășurat și o prodigioasă muncă de traducător.  Traducerile sale din marile capodopere ale lumii, cum ar fi Odiseea lui Homer,  Eneida lui Vergiliu ,Divina comedie a lui Dante, fragmente din Rig Veda, Mahabharata, Ramayana ș.a.,, dar și din Byron sau Schiller, respiră și astăzi un aer liric insolit, specific ritmului creației coșbuciene.

„Ca și Eminescu, el a avut toate calitățile necesare pentru realizarea superbei lui opere. În alcătuirea lui rară, poetul cu simțire robustă și cu imaginație neastâmpărată avea la îndemână un artist neodihnit, stăpân pe o tehnică melodioasă și sigură, un profund cunoscător al tainelor limbii noastre și o minte împodobită de înaltă cultură clasică.” (George Topîrceanu)

 Alcătuită din 24 de bannere de 0,95 X 2,10 m, urmărind parcursul biografic al poetului, expoziția aduce în atenția publicului o serie de documente și fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, , extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera și personalitatea lui George Coșbuc, unul din marii clasici ai literaturii române.