Premierul Bulgariei Boiko Borisov: „Este important ca banii din sancţiunea impusă pentru Centrala de la Belene să fie salvaţi”

Gaze pentru reactor – astfel poate fi ilustrat pe scurt scopul vizitei delegației guvernului bulgar, condusă de premierul Boiko Borisov, în Iran. Aceasta este prima vizită oficială la acest nivel în Iran din anul 1988. Borisov s-a întâlnit cu preşedintele iranian, Hassan Rohani, şi cu vicepreşedintele Eshaq Jahangiri.
„Bulgaria a primit  propunerea de a participa la un nou coridor de transport: Iran – Armenia – Georgia – Bulgaria”, a declarat premierul bulgar, după discuțiile cu vicepreședintele Jahangiri. „Foarte interesantă propunerea privind noul coridor de transport. Faptul că am construit autostrăzile Mariţa şi Trakia, precum şi cele două linii de cale ferată de mare viteză în ambele direcţii, Burgas şi Istanbul, ne oferă posibilitatea ca Burgas şi Varna să fie incluse într-una dintre propunerile făcute pentru coridorul de transport: Iran – Armenia – Georgia – Bulgaria. Noi suntem pregătiţi şi astăzi să participăm la acest coridor de transport. Am convenit ca, după săptămâni, experţi din ţările participante la coridor să vină la Sofia, pentru a analiza detaliile. Acest coridor include nu numai transport de marfă și de mărfuri, ci inclusiv de gaze”, a subliniat Borisov. Premierul bulgar a precizat că este important ca banii din sancţiunile impuse Bulgariei pentru Centrala nucleară de la Belene să fie salvaţi. „Iranul doreşte să lucreze cu Bulgaria. Ea este poarta lor spre Europa. Din punct de vedere istoric, nu avem probleme pe care să le rezolvăm, ceea ce este foarte benefic pentru noi şi ei au demonstrat acest lucru prin atitudinea faţă de noi”, a mai spus Borisov.

(www.dariknews.bg – 12 iulie)