Liderii globali și tinerii lansează un nou parteneriat pentru a opri violența împotriva copiilor de pretutindeni

Ieri, La sediul Națiunilor Unite din New York, copiii s-au alăturat liderilor lumii pentru a lansa un nou parteneriat prin care se militează ca încetarea violenței să fie o prioritate publică și o responsabilitate colectivă. Puneți capăt violenței împotriva copiilor – Parteneriatul global mobilizează guverne, fundații, Organizația Națiunilor Unite, societatea civilă, mediul academic, sectorul privat și tineri pentru a atinge noul obiectiv global de încetare a abuzului, exploatării, traficului și tuturor formelor de violență și tortură împotriva copiilor.

„România a făcut pași importanți în lupta împotriva violenței asupra copiilor, inclusiv prin ratificarea Convenției de la Istanbul și este una dintre țările care s-au alăturat printre primele acestui parteneriat internațional. În următorii ani, împreună cu autorități centrale și locale, ONG-uri și media, vom sprijini alinierea legislației și a politicilor publice pentru a preveni și a lupta împotriva violenței de orice fel, vom crește nivelul informare în ceea ce privește efectele violenței asupra copiilor prin campanii publice și intervenții la nivelul comunității, vom lucra împreună cu părinții pentru a promova metode apreciative de educare a copilului”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. „Atunci când protejăm copiii împotriva violenței, susținem dezvoltarea și creșterea lor, dar și prevenim tragedii individuale. Mai mult, întărim societățile din care fac parte acești copii”, a completat Sandie Blanchet.

România a ratificat la sfârșitul lunii februarie 2016 Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice, cunoscută și sub denumirea de Convenția de la Istanbul. Prin semnarea și ratificarea acestei Convenții care va intra în vigoare la 1 septembrie 2016, România se obligă să schimbe legile, să introducă politici publice mai cuprinzătoare și să aloce resursele necesare pentru a preveni și a lupta împotriva violenței de orice fel împotriva femeilor și, implicit a copiilor.

Guvernele lumii și-au stabilit ținte ambițioase prin care urmăresc ca până în 2030 să pună capăt violenței, așa cum prevăd Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Colaborând sub auspiciile acestui Parteneriat Global, guvernele și organizațiile își pot folosi resursele și expertiza în comun pentru a face pași rapizi către îndeplinirea acestui obiectiv extrem de important.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), în ultimul an, un miliard de copii din întreaga lume au fost supuși violenței fizice, sexuale sau psihice. La nivel global, unu din patru copii este victima abuzului fizic. Aproape una din cinci fete este supusă abuzului sexual cel puțin o dată în viață. La fiecare cinci minute, un copil moare ca urmare a unui act de violență.

În coordonare cu Marea Britanie, pentru a veni în sprijinul Parteneriatului Global, s-au pus bazele unui fond financiar cu donatori multipli. Guvernul Marii Britanii contribuie cu 40 de milioane de lire sterline la catalizarea Fondului, în colaborare cu Alianța Globală WePROTECT. Fondurile din partea Marii Britanii vor fi distribuite eșalonat în următorii patru ani, vizând cu precădere încetarea exploatării sexuale a copiilor în mediul online.

Odată cu Parteneriatul Global, s-a lansat și noul pachet INSPIRE format din șapte strategii cu eficacitate dovedită în prevenirea violenței împotriva copiilor, pachet realizat prin colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, CDC, Puneți Capăt Violenței împotriva Copiilor, Organizația Panamericană a Sănătății, Planul Prezidențial de Urgență pentru Ajutoarele Umanitare (SUA), Together for Girls (Împreună pentru Fete), UNICEF, Biroul ONU privind Drogurile și Criminalitatea (UNODC), Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Banca Mondială. Utilizând cercetările efectuate în decursul multor ani de zile și pornind de la progresele realizate până în prezent, noile strategii INSPIRE prevăd programe de sprijin pentru părinți și îngrijitori, cursuri pentru deprinderea abilităților de viață, implementarea și aplicarea legislației în domeniu, precum și servicii pentru victime.

Lansarea Parteneriatului Global include prezentarea în premieră a unui nou spot cu participarea actorului Liam Neeson, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF, alături de câștigătorii premiilor pentru pace în rândul copiilor lumii, din Liberia și Filipine. Spotul arată impactul pe care îl are violența din perspectiva copiilor și include apelurile mobilizatoare ale Ministrului Suediei pentru Copii, Persoane Vârstnice și Egalitate de Gen, Åsa Regnér, Elisabeth Dahlin, Secretar General al Organizației Salvați Copiii, Suedia, Elaine Weidman-Grunewald, Vicepreședinte Sustenabilitate și Responsabilitate Corporații, din partea Grupului Ericsson la nivel mondial etc. – cu toții îndemnând guvernele, societățile, comunitățile și familiile pentru a #PUNECAPĂTviolenței împotriva copiilor.

 

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.