Revista presei internaţionale, 13 iulie 2016

La trei săptămâni după votul prin care şi-a decis ieşirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie are un nou premier în persoana ministrului de interne de până acum, Theresa May. Courrier International aminteşte că odată cu retragerea singurei sale rivale, accesul la funcţia de prim-ministru pentru Theresa May s-a accelerat. „Nefiind necesară prelungirea campaniei pentru alegerea noului lider al Partidului Conservator şi al executivului, premierul Cameron a anunţat luni că Theresa May va fi numită până în cursul acestei seri şi astfel ea îi va succeda în ambele funcţii”. The Independent se întreabă dacă noua titulară din Downing Street ar putea convoca alegeri generale anticipate. Teoretic, această prerogativă revine camerei inferioare a parlamentului însă dacă două treimi a legiuitorilor votează pentru organizarea de alegeri anticipate, acest lucru devine posibil, explică publicaţia amintită. El Pais noteză că „În doar 20 de zile, Londra încheie criza politică de după Brexit”. Şi comentează că „Dând o lecţie de eficienţă şi pragmatism britanic, conservatorii sunt pe punctul de a depăşi una dintre consecinţele cele mai periculoase apărute după înfrângerea în referendum a ideii de rămânere a ţării în Uniunea Europeană. În acest fel, Londra va înfrunta spinosul şi complicatul mecanism al ieşirii sale din Uniune cu un guvern nou, evitând paralizia politică”. El Mundo arată că Parlamentul britanic a anunţat că va dezbate pe 5 septembrie o petiţie cetăţenească referitoare la organizarea unui al doilea referendum pe tema ieşirii din Uniunea Europeană. Însă deja responsabilii europeni transmit Londrei să urgenteze procesul de separare.

La Libre Belgique scrie că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cere Londrei să clarifice „rapid” cum vede viitorul relaţiei sale cu UE. Iar The Guardian aminteşte că preşedintele Parlamentului European solicită Marii Britanii să demareze divorţul european imediat după încheierea verii, avertizând că membrii Parlamentului European au puterea să se opună tratatului de separare sau oricărui tratat ulterior.

În Italia, bilanţul accidentului feroviar petrecut ieri la prânz a ajuns la 20 de morţi şi peste 50 de răniţi. RAINEWS citează surse poliţieneşti care spun că două trenuri s-au ciocnit puternic frontal, circulând pe aceeaşi linie.

Noi violenţe se înregistrează în Statele Unite, unde cinci persoane au fost arestate la Washington după ce au deschis focul în direcţia unor ofiţeri de poliţie. The Washington Post arată că cei cinci au tras focuri de armă spre poliţişti în încercarea de a scăpa de arestare. Incidentul are loc la puţine zile după ce un fost militar a ucis mai mulţi poliţişti în Dallas, mai arată publicaţia americană, amintind şi de protestele violente la adresa poliţiei, generate de împuşcarea de către forţele de ordine a unor cetăţeni de culoare.

În cadrul disputei privind Marea Chinei de Sud, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a dat câștig de cauză Filipinelor în procesul intentat Chinei. Curtea a decis că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud nu au baze legale, arată The New York Times. „Procesul este perceput ca o răscruce în încercările Chinei de a deveni o putere globală. Pentru prima dată, guvernul chinez este chemat în faţa justiţiei internaţionale iar decizia instanţei din Haga ar putea furniza o pârghie ţărilor vecine care îşi au propriile dispute cu Beijingul în Marea Chinei de Sud. Iar China Daily comentează că decizia va duce cu siguranţă la escaladarea tensiunilor pentru că – cităm – „Washingtonul, care a călcat legile în picioare în numele respectării lor, nu va pierde ocazia oferită de decizia judecătorească pentru a sfida Beijingul”.

Rămânând în zona Extremului Orient, presa reţine aspecte legate de vizita premierului român în Vietnam. Cotidianul de limbă engleză Vietnam News notează că discuţiile dintre premierul Dacian Cioloş şi responsabili vietnamezi vizează cooperarea bilaterală în domenii precum comerţ, investiţii, educaţie, cultură, turism, ştiinţă şi tehnologie, industria petrolului şi gazelor naturale, tehnologii de apărare, mediu sau piaţa muncii. Iar XINHUA comentează că este prima vizită în 21 de ani a unui premier român în Vietnam, ocazie cu care Dacian Cioloş a subliniat că România – ca membru activ al Uniunii Europene – şi Vietnamul – ca membru fondador al ASEAN – îşi pot asuma rolul de capete de pod care să conecteze cele două regiuni.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR