Revista presei internaţionale, 14 iulie 2016

David Cameron îşi ia rămas-bun, Theresa May preia conducerea Marii Britanii şi se pregăteşte pentru provocarea numită Brexit, scrie presa internaţională. Bruxelles-ul îşi face curaj pentru întâlnirea cu noua „doamnă de fier”, Theresa May, titrează EUObserver. Noul prim-ministru britanic este recunoscut în UE ca un negociator serios, dur şi corect, şi ca un lider care cunoaşte coridoarele europene, detaliază publicaţia de la Bruxelles. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este gata de negocieri cu «noua Margaret Thatcher», titrează Le Soir. Venirea doamnei Theresa May la Downing Street No.10 a avut ca prim efect calmarea pieţelor, constată Le Figaro. Noul premier pare să privilegieze menţinerea unui acces la piaţa unică, destinaţia a 44% dintre exporturile britanice, însă marea dificultate rezidă în negocierea viitoarelor relaţii economice ale Londrei cu UE, şi a suveranităţii sale în materie de imigraţie, completează Le Figaro. Este posibil ca May să aştepte sfârşitul anului 2017, după alegerile franceze şi germane, crede The Telegraph. Cameron pleacă, motanul Larry rămâne, glumeşte The Daily Mail, şi se întreabă dacă, pentru câteva minute, Marea Britanie a fost condusă de o pisică. Asigurând că ţara sa este acum mult mai puternică decât la începutul mandatului său, David Cameron a plasat politicile economice ale guvernării sale în centrul moştenirii pe care o lasă şi a oferit un discurs emoţionant de final, remarcă The Times. Cameron s-a spălat pe mâini de Numărul 10, critică The Guardian, nemulţumit că plecarea presărată cu glume a fostului premier nu poate ascunde adevărata provocare care îi revine doamnei May, pericolul reprezentat de eurosceptici. Moştenirea lui David Cameron va fi mult mai profundă decât chestiunea apartenenţei la Uniunea Europeană, asigură Financial Times, subliniind că fostul premier a adus un spirit conservator generos şi civilizat, în contrast evident cu certurile din fostele cabinete Blair şi Brown. Parlamentul britanic va dezbate pe 5 septembrie o petiţie privind un al doilea referendum cu tema Brexit, anunţă The Independent. Totodată, preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Matteo Renzi vor avea o reuniune, la finele lunii august, pentru a face propuneri legate de viitorul celor 27, după plecarea Regatului Unit, informează Europe Online Magazine.
NATO şi Rusia au susţinut primele convorbiri, după summit-ul de la Varşovia, unde Alianţa Nord-Atlantică a convenit să consolideze flancul estic, scrie presa internaţională. NATO şi Rusia au discutat şi despre tensiunile în creştere din Marea Baltică, notează The Wall Street Journal, subliniind că Rusia se angazează într-o consolidare militară, ca răspuns la forţa de 4.000 de militari a Vestului în regiune. De NATO depinde revigorarea cooperării dintre Alianţă şi Rusia, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţiile ruse de presă. În acelaşi timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, îl va primi, la Kremlin, pe secretarul de stat american, John Kerry, informează Russia Today. La întrevedere vor fi examinate situaţiile din Siria şi din Ucraina, precum şi stadiul actual al relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi Statele Unite, precizează Russia Today. Un nou vas de război rusesc exersează în Marea Neagră, titrează Newsweek, explicând că noua fregată a fost trimisă pentru antrenamente, chiar în timpul exerciţiului anual al NATO în Marea Neagră. Sea Shield 16, cel mai mare exerciţiu multinaţional condus de Forţele Navale Române, în acest an, se va desfăşura între 18 şi 22 iulie în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre, anunţă Romanian Journal. Vor participa o mie de militari români şi o mie de soldaţi din şapte ţări, 11 vase româneşti, două elicoptere navale Puma, iar Forţele Aeriene Române vor asigura două avioane MIG21 LanceR şi un elicopter Puma. Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia şi Ucraina participă cu cinci fregate, trei submarine de vânătoare, a corvetă şi patru avioane.
Franţa de pregăteşte de focuri de artificii pentru sărbătoarea sa naţională, scrie Le Parisien. Între restricţii bugetare şi starea de urgenţă, unii aleşi au optat pentru anularea festivităţilor din acest an, dar o mulţime de evenimente vor respecta programul, spre bucuria francezilor, tema spectacolului din acest an fiind «Parisul este o sărbătoare». Totuşi, Ambasada Franţei de la Ankara şi Consulatul francez de la Istanbul vor fi închise până la noi ordine, după ce misiunile diplomatice franceze din Turcia au anulat evenimentele planificate pentru a marca Ziua Franţei, din motive de securitate, scrie Hurryiet.

Cristina Zaharia – Rador