Vizita lui John Kerry la Moscova: care vor fi cele mai dificile subiectele discutate cu Putin şi Lavrov

Secretarul de stat american, John Kerry, va sosi, joi, la Moscova, pentru o vizită de două zile în Rusia. Secretarul de stat american, John Kerry, va participa la o întrevedere cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Presa americană preconizează o apropiere între cele două state în unele puncte legate de problema siriană, dar nu se poate miza pe o soluţionare a divergenţelor principale.
Postul de televiziune RUSSIA TODAY a studiat poziţiile în care Moscova şi Washingtonul au opinii separate. John Kerry a devenit un oaspete frecvent la Moscova, dar actuala vizită de lucru este remarcată în mod deosebit de presa americană. «Se preconizează că John Kerry şi Serghei Lavrov vor examina detaliat posibilitatea efectuării unui schimb de date şi informaţii între serviciile de informaţii externe şi hărţi, vizând în mod special atacurile aeriene asupra Siriei», relatează CNN.
«Administraţia Obama i-a propus Guvernului Rusiei un nou acord în ceea ce priveşte Siria, care prevede aprofundarea cooperării militare între cele două state în lupta împotriva teroriştilor, iar, în schimb, Rusia va trebui să convingă Guvernul condus de Bashar al-Assad să înceteze să mai bombardeze poziţiile miliţiilor opoziţiei moderate, susţinute de Statele Unite», titrează „The Washington Post”.
În susţinerea faptului că noile acorduri privind reglementarea situaţiei din Siria este posibil să fie semnate denotă faptul că la dezbateri va lua parte şi preşedintele rus, Vladimir Putin: dacă era vorba despre o întâlnire diplomatică obişnuită atunci nu era nevoie de prezenţa preşedintelui Rusiei. Referindu-ne la o posibilă apropiere a poziţiilor celor două state, trebuie să ne amintim şi de divergenţele existente între cele două ţări cu privire la situaţia din Siria. Pot fi  evidenţiate patru puncte distincte.
1. Statutul lui Bashar al-Assad.
Poziţia Rusiei: Bashar al-Assad este cel care guvernează în mod legitim Siria. Soarta preşedintelui ţării o poate decide doar poporul sirian, iar toate soluţiile trebuie găsite doar în mod exclusiv la masa negocierilor. Dacă Bashar al-Assad va fi forţat să demisioneze, în condiţiile unui conflict militar, Siria, care a fost condusă de familia acestuia de peste 40 de ani, se va adânci într-un haos, similar cu cel din Libia, fapt care s-a întâmplat după ce a fost învins Muamar Gaddafi.
Poziţia SUA: Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, nu este un lider legitim şi trebuie să fie înlăturat de la conducerea Siriei și nu este posibil să convingi opoziţia siriană moderată să vină la masa negocierilor de pace, la care se vor afla şi reprezentanţii lui Bashar al-Assad. Refuzul lui Bashar al-Assad de a se retrage de la conducere, din funcţia pe care o deţine, va tergiversa instituirea păcii în regiune şi va prelungi acţiunile militare.
2. Listele cu organizaţii teroriste.
Poziţia Rusiei: Autorităţile de la Moscova califică drept extremiste organizaţiile Stat Islamic, Frontul al-Nusra (ramura siriană a reţelei Al Qaida), Ahrar al-Sham şi Jaysh al-Islam. În afară de acestea, pe teritoriul Siriei acţionează peste 150 de grupări teroriste. Demararea unor negocieri cu aceste organizaţii este imposibilă pentru că acestea trebuie lichidate.
Poziţia SUA: Autorităţile de la Washington nu intenţionează să recunoască grupările Ahrar al-Sham şi Jaysh al-Islam drept teroriste. SUA se pronunţă  împotriva introducerii lor pe lista de organizaţii teroriste. Rusia va încerca în mod public să le includă la grupări teroriste, care se află parte implicată în conflict şi nu contribuie la încetarea urii şi a ostilităţilor.
3. Planificarea în comun a bombardamentelor din Siria
Poziţia Moscovei: Moscova salută participarea Pentagonului la planificarea în comun a acţiunilor aviaţiei ruse şi a aviaţiei coaliţiei, condusă de SUA. Statelor Unite li se propune ca, împreună cu Forţele Aeriene Ruse, să se ocupe de planificarea raidurilor aeriene asupra obiectivelor şi a detaşamentelor Frontului al-Nusra, formaţiune militară ilegală, care nu sprijină regimul de încetare a ostilităţilor şi a acţiunilor militare în Siria, precum şi asupra caravanelor cu armament şi muniţii, detaşamentelor militare care traversează în mod ilegal graniţa turco-siriană.
Poziţia SUA: Partea americană susţine că, deocamdată, nu se poate discuta despre problema desfăşurării unor acţiuni militare comune în Siria, la care să participe Rusia şi SUA. Ministerul Apărarii a SUA nu consideră raţională în condiţiile actuale iniţiativa Rusiei. Washingtonul este dispus să examineze  propunerile privind intituirea unui mecanism sigur de menţinere a regimului de încetare a focului, a armistiţiului în Siria, dar după formarea unei tactici unice  şi strategii de desfăşurare a bombardamentelor.
4. Obiective din Siria care trebuie distruse
Poziţia Rusiei: Trebuie distruse obiectivele militare cum ar fi depozite de armament şi muniţii, depozite de combustibili, gaze şi combustibili lichizi sau lichide inflamabile, depozite cu tehnică de luptă, tabere, puncte de comandă, reţele de comunicaţii, punctele de comandă ale organizaţiilor Stat Islamic, Frontului al-Nusra (ramura siriană a reţelei Al Qaida), Ahrar al-Sham şi Jaysh al-Islam, dar şi ale altor organizaţii declarate de Rusia organizaţii teroriste.
Poziţia SUA: Avioanele ruseşti trebuie să lanseze atacuri nu doar în teritoriile controlate de organizaţia Stat Islamic. Unul dintre obiectivele Moscovei este de a slăbi poziţiile opoziţiei siriene moderate, inclusiv şi pe cea care este instruită şi echipată de Pentagon. Astfel de acţiuni sunt inadmisibile.
În pofida faptului că există toate aceste divergenţe de opinii, trebuie menţionat faptul că există o schimbare vizibilă a tonaliţăţii la nivelul întrevederii diplomaţilor Rusiei şi SUA în soluţionarea problemei siriene. Dacă de exemplu în urmă cu un an în cadrul Administraţiei Obama se insista asupra unei demisii imediate a lui Bashar al-Assad, în prezent Administraţia se eschivează de la aceasta: schimbul de putere politică trebuie efectuat fără revoluţii şi sub controlul şi sub egida ONU. Dacă înainte de începerea bombardamentelor Forţelor Aeriene Ruse asupra teroriştilor sirieni, Washingtonul declara că Statul Islamic reprezintă o problemă la nivel regional, ulteriror americanii s-au aliat la aceste bombardamente într-o luptă intensă împotriva «principalului flagel de pe Planetă». În cele din urmă trebuie remarcat şi faptul că întrevederile dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american, John Kerry, care au devenit extrem de frecvente în utlima perioadă, indică dorinţa părţilor de a-şi potrivi ceasul în momentele cheie chiar şi sub pretextul unor vizite de lucru planificate şi desfăşurate, deocamdată, în spatele uşilor închise.

www.russian.rt.com – 14 iulie