Declaraţii ale premierului Franţei, Manuel Valls

Manuel Valls: /…/ terorismul este o ameninţare importantă la adresa noastră şi va fi în continuare, din păcate. Iată, astfel de evenimente care s-au produs şi care au făcut din nou victime nevinovate. Suntem într-o situaţie de război cu teroriştii, terorişti care au instaurat panica şi teama printre noi. Franţa este o ţară măreaţă, o democraţie măreaţă care nu se va lăsa destabilizată. Starea de urgenţă pe care am evocat-o ceva mai devreme, urgenţa momentului este acordarea de asistenţă familiilor, identificarea victimelor. Toate serviciile statului sunt mobilizate pentru a ajuta familiile şi pentru a le susţine să treacă prin aceste momente extrem de dificile, atât pe plan medical, cât şi pe plan psihologic.

Cât despre gestiunea operaţiunilor care sunt sub autoritatea prefectului din regiunea Nisa ştiţi că s-au luat următoarele măsuri: celula interministerială de criză a fost activată, Departamentul Alpii Maritimi a fost plasat la nivelul de alertă de atentat, secţiunea antiteroristă a Parchetului din Paris a deschis o anchetă pentru terorism, datele vor fi anunţate de procuroul republicii, celula interministerială a fost activată. În plus, preşedintele republicii a spus încă de azi-noapte, a decis preşedintele să menţină nivelul de alertă maximă a operaţiunii „Santinelă” şi s-a recurs, de asemenea, la rezerva operaţională. Sunt efective suplimentare care au fost mobilizate, care ne vor permite să menţinem vigilenţa şi protecţia cetăţenilor noştri pe durata necesară. Operaţiunile sunt în curs de derulare, împreună cu Jandarmeria Naţională.

Un proiect de lege care va permite prelungirea stării de urgenţă pentru încă trei luni suplimentare va fi prezentat în guvern marţea viitoare, după care parlamentul va examina acest text miercuri, iar joia viitoare parlamentul va aproba această prelungire a stării de urgenţă./pvelisar/Preşedintele republicii a mai decis doliu naţional în următoarele trei zile. 16, 17 şi 18 iulie au fost decretate zile de doliu naţional. Toate steagurile vor fi coborâte în bernă pe clădirile oficiale, clădirile publice. Acestea au dost deciziile pe care le-am luat la Consiliul de apărare naţională, care tocmai s-a încheiat. Vă spun încă odată cu tărie, Franţa nu va ceda! Franţa nu va ceda ameninţării teroriste! S-au schimbat timpurile şi Franţa nu vrea să trăiască sub această ameninţare a terorismului – este mesajul preşedintelui republicii. Ţara a făcut încă odată dovada de solidaritate.

Franţa a fost lovită încă o dată tocmai pe 14 Iulie, Ziua Naţională. Au vrut să lovescă în unitatea noastră naţională, iar singurul răspuns responsabil al Franţei este că ţara noastră va rămâne fidelă spiritului ideii de 14 Iulie. Împreună vom rămâne în jurul acestor valori universale.

Doamnelor şi domnilor, vom mai avea ocazia să vă mai dăm informaţi în timpul zilei, informaţii suplimentare. Aşa cum ştiţi, ministrul de interne şi cu ministrul sănătăţii sunt deja la Nisa. Vom vorbi mai târziu. Mulţumesc!

DIGI 24 – 15 iulie