Măsuri luate la Spitalul de Arşi din capitală

La Spitalul de Arşi din capitală, Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi Unitatea de transfuzii au fost închise, iar ministrul sănătăţii a anunţat că se caută soluţii de relocare a unităţii medicale. În plus, au fost deschise două dosare penale de ucidere din culpă şi o anchetă a Avocatului Poporului în cazul bărbatului care avea la cap o rană invadată de viermi şi cel al femeii decedate după ce i s-a administrat o transfuzie cu o grupă greşită de sânge.

Reporter: Adriana Leu: Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că din cauza gravelor probleme de management şi a personalului insuficient închiderea spitalului a fost luată în calcul de mai multe ori. Ministrul Vlad Voiculescu a catalogat ca ‘inadmisibil’ faptul că nu s-a învâţat nimic din tragedia petrecută în urmă cu şase luni în clubul Colectiv. El a mai precizat că managerul Spitalului de arşi nu a făcut nicio cerere de investiţii în unitatea medicală sau de suplimentare a personalului:

Vlad Voiculescu: Singura măsură rezonabilă pe care am luat-o în considerare de mai multe ori în ultimele luni este închiderea spitalului şi transferul activităţii într-o altă unitate. Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu managerii spitalelor care pot prelua pacienţi cu arsuri grave, dar concluzia la care am ajuns este că nu putem închide întreg spitalul. Măsuri intermediare: inspecţii, controale, amenzi şi, sigur, ajutorarea spitalului cu orice fel de investiţie este nevoie. Atâta timp cât nu ai o instalaţie de climatizare, atâta timp cât managementul nu a făcut nicio cerere către Ministerul Sănătăţii pentru ajutor financiar în acest sens, atâta timp cât ai ochiuri de geam fără plasă şi ai muşte ai o problemă majoră.

Reporter: La Spitalul de Arşi sunt acum 47 de pacienţi, doi dintre ei netransferabili, iar ministrul sănătăţii a declarat că, dacă în acest moment s-ar produce un accident cu mulţi raniţi, aceştia ar trebui transferaţi în străinătate, pentru că în România nu ar putea fi trataţi. În urma unui control al Inspecţiei Sanitare s-a decis închiderea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi a Unităţii de transfuzii. În plus, unitatea medicală a primit o amendă de 6.000 de lei şi s-a cerut o igienizare totală, montarea de plase la geamuri şi remedierea instalaţiei de climatizare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iulie