Mişcările politice interne

În plan intern, încep pregătirile pentru campania electorală de la toamnă. Pe de-o parte, se va concentra mai bine încă o forţă politică cu pretenţii la o poziţie de negociere în viitorul parlament. UNPR dispare, practic, începând de săptămâna viitoare, formaţiunea urmând să fuzioneze cu Partidul Mişcarea Populară, acesta din urmă urmând să dea şi numele noii alianţe. Pe de altă parte, liberalii urmează să adâncească şi mai mult alianţa lor cu PDL, la nivelul organizaţiilor de tineret şi de femei.

Reporter: Andrei Şerban – PMP şi UNPR vor avea congrese separate la mijlocul săptămânii viitoare, miercuri, în aceeaşi zi, pentru a stabili fuziunea dintre ele. În după-amiaza zilei de miercuri va avea loc congresul comun al celor două partide, care va stabili statutar această fuziune. Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a precizat că viitorul partid va avea doi preşedinţi executivi – cel actual, Eugen Tomac, şi unul de la UNPR – şi patru prim-vicepreşedinţi – doi de la actualul PMP şi doi de la UNPR. Traian Băsescu a mai spus că viitorul partid va păstra numele şi sigla PMP şi a precizat că avantajul fuziunii este acela că cele două partide se întăresc la nivelul organizaţiilor din teritoriu.

Traian Băsescu: Va fi o distribuţie echilibrată a puterii în teritoriu, pentru că asnaliza pe care o facem de două săptămâni ne arată că acolo unde PMP este puternic, sunt slăbiciuni mai mari la UNPR, şi unde PMP este slab, a avut rezultate slabe la alegeri, este mai puternic UNPR. Deci, avem o soluţie echilibrată de 50 – 50%.

Reporter: La rândul său, preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, crede că proiectul fuziunii va oferi un viitor celor care au votat UNPR la alegerile locale. Valeriu Steriu consideră că viitorul partid rezultat din această fuziune se adresează electoratului care nu este reprezentat de cele două mari partide de pe scena politică.

Valeriu Steriu: Cred că sunt foarte mulţi români care vor să aleagă altceva decât PSD sau PNL şi cred că împreună putem oferi alternativa în primul rând pentru capitalul românesc autohton, pentru agricultori, pentru cei care produc în România şi pentru cei care au, într-adevăr, speranţe că România poate să dea mai mult în viitor. Sunt convins că drumul pe care-l pornim astăzi va fi un drum care va da foarte multă nîcredere românilor. Suntem încrezători că avem, într-adevăr, proiectul cel mai bun în faţă.
Reporter: Şi liderii PNL se vor reuni mâine pentru a stabili conduceri unice la nivelul organizaţiilor de femei şi de tineret ale partidului. Aceste organizaţii au acum în frunte câte doi copreşedinţi, unul de la vechiul PNL şi altul de la fostul PDL.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie